ua en ru

А.Стрижак: ВР України повинна встановити процедуру призначення суддів на адміністративні посади у вигляді закону, а не постанови.

Верховна Рада (ВР) України повинна встановити процедуру призначення суддів на адміністративні посади у вигляді закону, а не постанови. Про це заявив на прес-конференції голова Конституційного суду України (КСУ) Андрій Стрижак, коментуючи сьогоднішнє рішення КСУ, передає кореспондент РБК-Україна.
За його словами, основним аргументом неконституційності тимчасового порядку призначення та звільнення суддів з адміністративних посад було те, що цей порядок встановлювався постановою, а це не відповідає положенням ч. 2 ст. 19, п. 14 ч. 1 ст. 92 Конституції України. Окрім того, голова КСУ розкритикував ВР за те, що впродовж майже 3 років вона не спромоглася визначити у формі закону процедуру призначення суддів на адміністративні посади.
"У державі не діє верховенство права: пройшло майже 3 роки відтоді, коли КСУ визнав неконституційною ст. 20 закону України "Про судоустрій", яка наділяла Президента правом призначати суддів на адмінпосади, але з тих пір ВР не прийняла відповідний закон... тимчасовий порядок призначення суддів може діяти лише 1-2 місяці за умови, коли у ВР вже є проект закону про призначення суддів на адмінпосади", - наголосив А.Стрижак.