ua en ru

А.Стрижак: Щоб Президент, ВР або ВРЮ могли призначати суддів на адмінпосади, необхідно вносити зміни до Конституції України.

Для того, щоб Президент України, Верховна Рада (ВР) або ж Вища рада юстиції (ВРЮ) могли призначати суддів на адміністративні посади, необхідно вносити зміни до Конституції. Про це на прес-конференції заявив голова Конституційного суду України (КСУ) Андрій Стрижак, передає кореспондент РБК-Україна.
А.Стрижак пояснив, що повноваження цих трьох інститутів влади чітко окреслені Конституцією і серед них немає функції призначення суддів на адмінпосади. Що стосується інших суб'єктів, які б могли здійснювати такі призначення, то не потрібно змінювати Конституцію, але необхідно прийняти відповідний закон.
"Суддів призначати може Мін'юст або голова Верховного суду України (ВСУ), або інший суб'єкт", - навів приклад А.Стрижак.
Також А.Стрижак додав, що невизначеність у питанні призначення суддів на адмінпосади призвела до того, що до сьогодні відсутні як голова Вищого адміністративного суду України (ВАСУ), так і голова Вищого господарського суду України (ВГСУ).
Разом з тим, відсутність відповідного законодавства, на його думку, не призведе до блокування роботи судів. Оскільки закон чітко визначає, що в разі відсутності голови суду, його повноваження виконує перший заступник, або заступник, або ж старший за віком суддя.

Нагадаємо, що голова Вищої ради юстиції України (ВРЮ) Володимир Колесниченко пропонує, щоб голів судів призначав Президент України за поданням ВРЮ.