ua en ru

О.Шлапак радить В.Ющенку накласти вето на закон, який передбачає виділення на боротьбу з епідемією грипу 608 млн грн.

Перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак порадить Президенту Україну Віктору Ющенку накласти вето на закон, який передбачає виділення на боротьбу з епідемією грипу 608 млн грн. Про це він заявив сьогодні журналістам, передає кореспондент РБК-Україна. О.Шлапак зазначив, що у Президента, як і у експертів Секретаріату президента, є низка питань щодо порядку використання зазначених коштів до кінця ц.р. "Для цього треба прийняти велику кількість урядових рішень, які б дозволили проводити закупівлі поза тендерними процедурами", - сказав він. Також О.Шлапак зазначив, що відповідне рішення щодо накладення вето Президент ухвалить вже сьогодні. "Всі ці документи поступили до Секретаріату президента у суботу, у суботу я доповідав Президенту про попередні висновки. Сьогодні Президент ухвалить рішення. Я рекомендував Президенту накласти вето на цей закон, оскільки нічого не помінялося - був 1 млрд грн, зменшили до 608 млн грн", - пояснив він. Також О.Шлапак висловив незадоволення тим фактом, що джерелом фінансування згаданої програми має стати пряма емісія коштів Національним банком України.

Нагадаємо, 15 грудня 2009 р. Верховна Рада України ухвалила в цілому закон "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2009 р." (друге читання)". За відповідне рішення проголосували 246 депутатів з 432 зареєстрованих в залі. Депутати підтримали поправку до закону про збільшення засобів, що виділяються на боротьбу з грипом, з 200 млн грн (як це було визначено прийнятим в першому читанні законопроектом) до 608 млн грн. За дану поправку проголосували 232 депутати з 433 зареєстрованих в залі. Не голосувала за збільшення коштів у повному складі фракція Партії регіонів.

Джерелом покриття зазначених видатків пропонується визначити надходження від перевищення кошторисних доходів над кошторисними витратами Національного банку України поточного року, які частково мають зараховуватись до загального фонду державного бюджету.