ua en ru

О.Шлапак: Секретаріат президента, Кабмін і НБУ не можуть дійти згоди щодо вимог програми stand by МВФ (доповнення).

Секретаріату президента, Кабінету міністрів і Національному банку України не вдається дійти згоди щодо виконання положень угоди про кредит stand by між Україною та Міжнародним валютним фондом. Про це заявив журналістам перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак у кулуарах Кабміну, передає кореспондент РБК-Україна.

Він наголосив, що для МВФ закон про підвищення соцстандартів не є головною перешкодою для надання чергового траншу. "Боюся, що МВФ подавався цей закон як безапеляційне підняття пенсій і зарплат по всій системі. Зараз, коли МВФ отримав логіку Президента він значно стриманіше критикує цей закон, він взяв всі документи в обрахунок і має надію, що в найближчий час ми зможемо дійти спільної точки зору з МВФ, що за умови підняття мінімальних стандартів ми можемо збалансувати бюджет 2009 і 2010 рр. Таким чином, я не вважаю, що цей закон є головною завадою на шляху нашої співпраці з МВФ", - сказав він.

Він наголосив, що Президент не планує накладати вето на закон про підвищення соцстандартів. "Вихід тут один - нам необхідно виконати зміни в закон про бюджет на 2010 р. Це не велика сума - 817 млн грн. Кабмін просто змушений виконати цей закон, а що стосується року наступного, то обов'язково треба відкликати закон про бюджет, який в раду внесений зараз, оскільки він категорично не влаштовує МВФ з огляду на те, що побудований на не чинній базі, на те, що там значно завищені видатки по низці статей, і саме в скороченні цих видатків шукати можливість виконання закону про мінімальні стандарти на наступний рік", - зазначив О.Шлапак.

Він відмовився спрогнозувати, коли Україна зможе отримати черговий транш від МВФ.

Нагадаємо, МВФ планує виділити Україні четвертий транш кредиту stand-by у розмірі 2,5 млрд SDR (близько 3,71 млрд дол.) 15 листопада 2009 р.

Як повідомлялося, 1 вересня ц.р. представники МВФ знаходилися в Україні для вивчення питання про надання Україні наступного траншу кредиту фонду. 5 серпня ц.р. Україна отримала кошти третього траншу в рамках кредиту МВФ за стабілізаційною програмою stand-by. 29 липня виконавча рада МВФ схвалила перерахування Україні третього кредитного траншу у розмірі 3,3 млрд дол. З урахуванням цього траншу загальна сума кредитних коштів, виділених Києву за програмою МВФ, складає 10,9 млрд дол.

У листопаді минулого року МВФ схвалив для України дворічну програму на загальну суму 16,4 млрд дол. Тоді ж Фонд виділив Україні перший транш в 4,5 млрд дол. Другий транш кредиту МВФ у розмірі 2,625 млрд дол. був отриманий 14 травня 2009 р.