ua en ru

О.Пасенюк вважає незаконним рішення ради суддів про скасування рішень конференції суддів адмінсудів про покладення на нього обов'язків голови ВАСУ.

Олександр Пасенюк вважає незаконним рішення ради суддів про скасування рішень конференції суддів адмінсудів України про покладення на нього обов'язків голови Вищого адміністративного суду України до призначення нового керівника суду в установленому порядку. Про це він повідомив сьогодні під час прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, рада суддів немає повноважень скасовувати рішення конференції суддів адмінсудів та рішення президії ВАСУ. «Фактично рада суддів грубо порушила закон», - сказав він.

Він також зазначив, що готує звернення до Президента України Віктора Ющенка, до Верховної Ради України та до Ради нацбезпеки та оборони України, щоб «вони дали оцінку фактично позиції голови ВАСУ Василя Онопенка, тому що саме позиція голови ВАСУ знайшла своє відображення в рішенні ради суддів України».

Він зазначив, що до складу ради суддів України не повинні входити судді, які займають адміністративні посади, оскільки вони є залежними від голови ВСУ. «Рішення ради суддів обов'язкове для органів суддівського самоврядування, а не для мене, як голови ВАСУ», - сказав він.

Нагадаємо, сьогодні раніше рада суддів України скасувала рішення конференції суддів адміністративних судів від 24 грудня 2009 р. про покладення обов'язків голови Вищого адміністративного суду України на Олександра Пасенюка до призначення голови ВАСУ.

Також Рада суддів визнала її першого заступника голови ВАСУ Миколи Сіроша стосовно покладення на себе обов'язків голови ВАСУ такими, що вчинені у повній відповідності до законодавства. Згідно із документом, саме перший заступник голови ВАСУ М.Сірош є єдиним уповноваженим суб'єктом виконання обов'язків голови ВАСУ.

Нагадаємо, 24 грудня конференція суддів адмінсудів проголосувала за те, щоб О.Пасенюк виконував обов'язки голови ВАСУ до призначення нового голови в порядку, визначеному законом. "За" проголосували 133 делегати, "проти" - 43. У голосуванні взяли участь 176 делегатів.