ua en ru

О.Пасенюк виконує повноваження голови ВАСУ до моменту, поки не буде призначено на цю посаду іншу особу, - Мін'юст.

Міністерство юстиції України вважає, що Олександр Пасенюк виконує повноваження голови Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) до моменту, поки не буде призначено на цю посаду іншу особу, повідомляє прес-служба Міністерства.

"Оскільки, Законом "Про судоустрій України" не врегульовано питання щодо призначення суддів на адміністративні посади, Міністерство юстиції вважає, що необхідно керуватися конституційними принципами, зокрема, принципом безперервності влади. Цей принцип реалізовано в статтях 6, 90, 108, 115 Конституції України. Згідно з ним, голова Вищого адміністративного суду України О.Пасенюк виконує свої повноваження до моменту, поки не буде призначено на цю посаду іншу особу в порядку і органом, визначеними законом", - йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, 22 грудня 2009 року закінчився п'ятирічний строк, на який О.Пасенюка було призначено на посаду голови ВАСУ. "Зважаючи на те, що порядок звільнення з посади голови вищого спеціалізованого суду законодавчо неврегульований, Конференція суддів адміністративних судів України 24 грудня 2009 року прийняла рішення щодо покладення на мене обов'язків голови суду до врегулювання цього питання у законодавчому порядку, як це передбачено рішенням Конституційного суду України від 22 грудня 2009 року № 34-рп/2009", - сказано у зверненні О.Пасенюка до Президента.
Конференція врахувала також, що Радою суддів адміністративних судів України О.Пасенюка рекомендовано для повторного призначення, однак відсутній законодавчо визначений орган, який його здійснює.
Рада суддів України 25 грудня 2009 р. прийняла "безпрецедентне рішення про визнання незаконним та скасування рішення Конференції суддів адміністративних судів України від 24 грудня.
Нагадаємо також, що 15 січня "Урядовий кур'єр" спростував інформацію про втрату гербової печатки Вищого адмінсуду України.
14 січня голова Верховного суду України Василь Онопенко повідомив, що перший заступник голови Вищого адміністративного суду України Микола Сірош отримав другу печатку ВАСУ. За його словами, ця печатка ідентична тій, яка залишилася в колишнього голови суду Олександра Пасенюка.
Нагадаємо також, що 12 січня 2010 р. в "Урядовому кур'єрі" було опубліковано повідомлення першого заступника голови ВАСУ М.Сіроша про втрату гербової печатки ВАСУ та визнання її недійсною. Того ж дня інформація про втрату гербової печатки була спростована О.Пасенюком.