ua en ru

А.Магера вважає малоймовірним, що КСУ винесе рішення щодо змін до закону про вибори Президента до дня голосування.

Заступник голови Центральної виборчої комісії України (ЦВК) Андрій Магера вважає малоймовірним, що Конституційний суд України (КСУ) винесе рішення щодо змін до закону про вибори Президента до дня голосування. Про це він заявив сьогодні журналістам, передає кореспондент РБК-України.

"Якщо рішення КСУ буде ухвалено до дня голосування, то воно матиме правові наслідки для ЦВК... Але з огляду на те, що часу залишилося дуже мало, я не впевнений, що ми отримаємо це рішення", - зазначив він. Разом з тим він зазначив, що в принципі рішення КСУ по даному питанню є важливим, навіть якщо воно буде винесене до завершення виборів, воно матиме значення для наступних президентських виборів.

А.Магера прогнозує, що Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) може зіткнутися з важким завданням в разі, коли сторона, що програла звернеться до ВАСУ визнати вибори недійсними, посилаючись на рішення КСУ в разі, коли суд визнає неконституційними зміни до закону про вибори Президента. "Це важке питання... Для ВАСУ буде нелегке завдання, яким чином оцінювати дії комісії (ЦВК). Не можна виключати різних аспектів (у розгляді цього питання) для юристів ВАСУ - це буде неоране поле діяльності", - зазначив він.

Нагадаємо, до КСУ сьогодні надійшло конституційне подання 54 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) абзацу другого частини вісімнадцятої статті 28, пункту 8 частини четвертої статті 30, частин десятої, дванадцятої, тринадцятої статті 85 Закону України "Про вибори Президента України" (в редакції Закону України від 3 лютого 2010 р. № 1849-VI), Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про вибори Президента України" щодо організації роботи виборчих комісій" від 3 лютого 2010 р. № 1849-VI. Згідно з регламентом КСУ, конституційне подання передано на вивчення в секретаріат суду.