ua en ru

О.Лавринович не погодився з пропозицією БЮТ і НУ-НС перенести вперед по порядку денному розгляд змін в закон про вибори Президента.

Перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Лавринович не погодився з пропозицією фракцій Блоку Юлії Тимошенко і блоку "Наша Україна - Народна самооборона" перенести вперед за списком порядку денного розгляд законопроекту №5419 "Про внесення змін до закону України "Про вибори Президента України" (щодо неможливості фальсифікацій у виборчому процесі)".

Дану пропозицію фракцій з парламентської трибуни озвучив депутат від НУ-НС Роман Зварич. Проте, як відзначив О.Лавринович, дана пропозиція не знайшла консенсусу в сесійній залі, отже питання буде розглянуто в порядку черговості.

Перед законопроектом №5419 в порядку денному значаться більше 50 питань.

Законопроект №5419 був зареєстрований у ВР 8 грудня ц.р.

Нагадаємо, 2 грудня Верховна Рада (ВР) України розглянула в другому читанні законопроект №5263-2 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно виборів Президента України" і не підтримала жодної з 243 запропонованих до нього поправок. Парламентарії також не затвердили жодної із статей в редакції першого читання, до яких були запропоновані поправки. Таким чином законопроект №5263-2 був відхилений. Напередодні депутати розглянули 126 поправок до даного законопроекту. У першому читанні законопроект №5263-2 був прийнятий 4 листопада 2009 р.

19 жовтня КСУ визнав неконституційним ряд положень закону України про вибори Президента України. Зокрема, КСУ визнав неконституційним положення, які визначають перебування на консульському обліку обов'язковою умовою реалізації виборчого права на виборах Президента.

КСУ визнав також неконституційними положення закону про вибори Президента в частині вимоги до кандидата в члени окружної дільничної комісії проживати в межах відповідного територіального округу або міста, на території якого розташований цей округ.