ua en ru

А.Кожем'якин: ВР 19 лютого розгляне постанову про відміну дати інавгурації Президента

Автор: RBC.UA
Верховна Рада 19 лютого розгляне постанову БЮТ щодо відміни дати інавгурації Президента 25 лютого. Про це в Верховній Раді заявив перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем'якин, передає кореспондент РБК-Україна.

Верховна Рада 19 лютого розгляне постанову БЮТ щодо відміни дати інавгурації Президента 25 лютого. Про це в Верховній Раді заявив перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем'якин, передає кореспондент РБК-Україна.

"Вчора ми зареєстрували постанову, щоб скасувати відповідне рішення про проведення інавгурації 25 лютого, оскільки це поспішне рішення... Цю постанову вже розглянув відповідний комітет, і вже завтра вона буде винесена у сесійну залу", - сказав він. Коментуючи заяви Блоку Литвина, що ця пропозиція БЮТ є тиском на Вищий адміністративний суд України (ВАСУ), А.Кожем'якин підкреслив: "Тиск на суд - це якраз рішення ЦВК і ВР яка так поспішно призначала інавгурацію". При цьому А.Кожем'якин впевнений, що завтра парламент проголосує за відміну інавгурації наступного тижня.

У свою чергу, керівник центрального виборчого штабу кандидата в Президенти Юлії Тимошенко Олександр Турчинов заявляє, що будь-які дії, направлені на інавгурацію Віктора Януковича, будуть розцінені як спроба узурпації державної влади. "Заява Партії регіонів про те, що їм начебто дозволено провести інавгурацію Віктора Януковича 25 лютого, є такою, що не відповідає дійсності", - цитує слова О.Турчинова прес-служба БЮТ. Він нагадав, що ВАСУ після отримання позовної заяви Ю.Тимошенко призупинив дію протоколу Центральної виборчої комісії про встановлення офіційних результатів виборів. "Це свідчить про те, що на цю хвилину легітимного протоколу про підведення підсумків щодо перемоги Віктора Януковича немає, і не можна оголошувати Президентом України людину, відносно якої нема відповідного рішення ЦВК", - пояснив він. О.Турчинов закликав дочекатися остаточного рішення Вищого адміністративного суду, а потім здійснювати відповідні рішенню суду дії.

Нагадаємо, вчора А.Кожем'якін вніс на розгляд парламенту проект постанови №6080 "Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Верховної Ради України "Про внесення змін до календарного плану проведення шостої сесії Верховної Ради України шостого скликання у зв'язку з проведенням урочистого засідання, присвяченого складенню присяги новообраним Президентом України".

Також напередодні суддя ВАСУ Олександр Нечитайло, розглянувши клопотання Ю.Тимошенко про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову у справі за її позовом до Центральної виборчої комісії України, за участю третьої особи - кандидата на пост Президента України Віктора Януковича, про визнання протиправними дій, бездіяльності та рішення ЦВК, зобов'язання вчинити дії та прийняти рішення, зупинив дію рішення ЦВК про встановлення результатів повторного голосування з виборів Президента та обрання В.Януковича главою держави, яке оформлено протоколом ЦВК від 14 лютого 2010 р., до закінчення розгляду даної адміністративної справи. У клопотанні про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову також порушувалося питання про заборону В.Януковичу складати присягу Президента України на урочистому засіданні ВР. Проте, у задоволенні решти вимог клопотання було відмовлено.

Засідання ВАСУ за позовом Ю.Тимошенко призначено на 19 лютого на 11:00.

Як повідомлялось, ЦВК 14 лютого офіційно оголосила В.Януковича переможцем виборів Президента України. Всі члени ЦВК підписали відповідний протокол. 5 членів ЦВК підписали протокол із "окремою думкою", в тому числі і заступники голови ЦВК Андрій Магера і Жанна Усенко-Чорна.

За офіційними результатами ЦВК, лідер Партії регіонів В.Янукович набрав у другому турі президентських виборів 48,95% голосів виборців (12 млн 481 тис. 266 голосів), прем'єр-міністр Ю.Тимошенко - 45,47% (11 млн 593 тис. 357 голосів). Не підтримали жодного кандидата 4,36% виборців (1 млн 113 тис. 55 голосів).