ua en ru

О.Костусєв: АМКУ штрафуватиме банки на 10% від виручки у разі порушення ними умов конкурентоспроможності між страховими компаніями.

Антимонопольний комітет України штрафуватиме банки на 10% від виручки у разі порушення ними умов конкурентоспроможності між страховими компаніями. Відповідне рішення було ухвалене під час засідання комітету, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами представників АМКУ, протягом 2008-2099 рр. в комітет надійшло близько 100 заяв від громадян України і страхових компаній з приводу дій «Приватбанку», «Райффайзен банк Аваль», «Укрсоцбанку», «ОТП Банку» і «Укрсиббанку», пов'язаних з неприйняттям від власних позичальників договорів страхування, які були укладені ними самостійно з різними страховими компаніями. За інформацією, банки нав'язують своїм клієнтам послуги окремих страхових компаній. За наслідками розгляду заяв і проведеного дослідження, комітет встановив, що ці банки в умовах кредитних договорів встановлюють для позичальників зобов'язання придбати договір страхування тільки визначених банком страхових компаніях. Такі дії банків можуть негативно впливати на конкуренцію на окремих ринках страхових послуг.

У свою чергу глава АМКУ Олексій Костусєв зазначив, що до рекомендацій комітету прислухаються всі банки. «Якщо такі знайдуться, що виконувати не будуть, то у нас передбачені санкції - 10% від виручки, а це дуже великі цифри, але закон дає нам таке право...що стосується інших банків, то ми розраховуємо, що вони прислухаються до цих рекомендацій», - сказав він.