ua en ru

А.Клюєв: З початку 2010 р. для підприємств ГМК складаються сприятливі умови на світових ринках.

Для підприємств ГМК з початку року на світових ринках складаються сприятливі умови, адже ціни на їхню продукцію ростуть. Про це , заявив перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, коментуючи підписання меморандуму із підприємствами ГМК, повідомляє прес-служба Кабміну України.
Кабмін України та керівники підприємств гірничо-металургійного комплексу домовились про збереження у другому кварталі поточного року цін на металопродукцію та сировину для металургійного виробництва, що склалися на 1 квітня 2010 р.
Про це йдеться у відповідному меморандумі, який від імені уряду підписав А.Клюєв, від ГМК - керівники підприємств та холдингів - ТОВ "Метінвест Холдинг", ЗАТ "Смарт-Холдинг", ТОВ "Євраз Ресурс", ВАТ "Дніпропетровський металургійний завод ім. Петровського", Корпорація "ІСД", ТОВ "Інтерпайп Менеджмент", ВАТ "Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча", ВАТ "Запоріжсталь", ВАТ "Арселор Міттал Кривий Ріг", ЗАТ "Донецьксталь", ВАТ "Полтавський ГЗК", УНПА "Укркокс" та Асоціація УкрФА.

За словами А.Клюєва, влада та підприємства однієї з ключових галузей домовилися піти на зустріч один одному, адже цінова стабільність "дасть поштовх до розвитку машинобудування та будівельної галузі". Він також додав, що з початку року на світових ринках для підприємств ГМК складаються сприятливі умови, адже ціни на їхню продукцію ростуть. Таким чином металургійні виробники зможуть компенсувати збереження цін на ті 20% своєї продукції, які вони в середньому постачають на внутрішній ринок.
Підприємства ГМК також зобов'язалися забезпечити поступове підвищення розміру зарплати та покращення інших соціальних гарантій для власних працівників, а також своєчасно розраховуватися за спожиті енергоносії. Окрім цього металургійні та гірничо-збагачувальні холдинги та комбінати взяли зобов'язання продовжувати реалізацію проектів щодо операційної ефективності та модернізації виробництва, спрямованих на зменшення собівартості продукції, впровадження енергозберігаючих та екологічно безпечних технологій.
Як він повідомив, уряд зі свого боку продовжить підтримувати підприємства ГМК. А.Клюєв заявив, що уряд буде проводити поточне відшкодування ПДВ, а з ухваленням закону про державний бюджет, почне повертати борги з ПДВ, які накопичила попередня влада. Також уряд забезпечить повернення боргів державних монополій перед підприємствами ГМК.
Окрім цього уряд зобов'язався продовжити переговорний процес з міжнародними фінансовими інституціями щодо залучення фінансування для інвестиційних проектів модернізації підприємств галузі, буде відстоювати збереження та розширення ринків збуту для їхньої продукції, забезпечувати підтримку обґрунтованих заходів, які ініціюватимуться підприємствами галузі щодо захисту внутрішнього ринку від неконтрольованого імпорту продукції, яка виробляється в Україні.
Раніше уряд подовжив на II квартал поточного року дію пільг по тарифах на електроенергію та залізничні перевезення для підприємств ГМК та хімічної промисловості.