ua en ru

О.Матвійчук: Переобладнання вантажних мікроавтобусів на пасажирські можна припинити, скасувавши різницю в митних платежах

Масове переобладнання вантажних мікроавтобусів на пасажирські можна припинити, скасувавши значну різницю в митних платежах при ввезенні таких транспортних засобів в Україну. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив голова Держспоживстандарту України Олександр Матвійчук, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами О.Матвійчука, переобладнання вантажних мікроавтобусів під пасажирські для пасажирських перевезень здійснюється тому, що вигідніше ввозити вантажні мікроавтобуси через їх нижчу митну вартість. Однак така практика погіршує рівень безпеки тих засобів, оскільки переобладнання відбувається з недотриманням вимог Держспоживстандарту до безпеки таких переобладнаних мікроавтобусів. Він також додав, що на сьогодні Держспоживстандарт не має права і не може сертифікувати переобладнані автобуси, оскільки цим, згідно із вимогами чинного законодавства, займається Міністерство транспорту і зв'язку України й Міністерство внутрішніх справ України.
О.Матвійчук наголосив, що часто наслідки аварій таких переобладнаних транспортних засобів були б менш тяжкими, якби при переобладнанні дотримувалися вимоги стандарту щодо міцності кріплення пасажирських сидінь до шасі транспортного засобу.