ua en ru

"Живі гроші" від "Газпрому" за транзит газу Україна отримає не раніше квітня ц.р., - НАК "Нафтогаз".

"Живі гроші" від "Газпрому" за транзит газу Україна отримає не раніше квітня. Про це журналістам сьогодні на брифінгу заявив перший заступник голови правленія НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, переплата "Газпрому" "Нафтогазу" за транспортні послуги, надані в 2009 р., складає 700 млн дол., і зараз НАК транспортує російський газ в Європу в рахунок цієї переплати.

"Ми отримали (від "Газпрому") передоплату торік за транспортну роботу. Це були 2 платежі. Сума була 2 млрд 150 млн дол., що приблизно відповідало планованим сумам, отриманим за планований обсяг транспорту торік. Була криза. Ми протранзитирували для своїх партнерів меншу кількість газу. Таким чином, близько 700 млн дол. сьогодні - переплата "Газпрому" НАК "Нафтогаз". За січень ми протранзитирували (зараз уточнюється цифра, акти ще не підписані) на рівні 9,5 млрд куб. м газу за новою ціною - 2,78 за 1 тис. куб. м на 100 км... Таким чином.. Ми більше 300 млн дол. вже відпрацювали. Решту авансу ми плануємо відпрацювати в лютому, і в квітні за підсумками березня ми вже отримаємо живий платіж", - сказав І.Діденко.