ua en ru

"Стірол" має намір інвестувати в будівництво терміналу з прийому скрапленого газу в одному з чорноморських портів, - М.Янковський.

Концерн "Стірол" має намір інвестувати в будівництво терміналу з прийому скрапленого газу в одному з чорноморських портів. Про це заявив в інтерв'ю "Комерсант-Україна" голова правління концерну Микола Янковський, відповідаючи на запитання журналіста про можливості компанії забезпечити себе сировиною у разі, якщо Росія збереже монополію на газ.
"Ми зацікавлені в тому, щоб виступити одним із інвесторів будівництва терміналу з прийому скрапленого газу в одному з чорноморських портів. Сьогодні спотові ціни катарського і алжирського газу - 170-180 дол. за тис. куб. м. Навіть з урахуванням вартості доставки це буде надприбутковий проект. Тим більше що реалізувати його можна всього за один-два роки. Таким чином, ми фактично створимо альтернативу російським постачанням. Ми готові інвестувати в проект, але потребуємо підтримки держави - адже ми повинні підключатися до газотранспортної системи. Тому потрібна підтримка на рівні Кабміну", - заявив М.Янковський.
Також він додав, що "Стірол" опрацьовує можливість отримання газу з вугілля. "Адже вся хімія виробництва добрив починалася з вугілля в якості сировини. Наприклад, перший такий завод - Новомосковський - в 1928 р. був побудований як раз для виробництва мінеральних добрив з вугілля. Потім з'явилися заводи в Горлівці, Дніпродзержинську, Кемерово, які виробляли добрива з коксового газу. Так тривало до 1950-х років. Зараз нові технології дозволяють виробляти з вугілля синтез-газ, вартість якого складе 80 дол. за тис. куб. м", - нагадав М.Янковський. За його словами, такі технології приведуть до втрати природним газом свого перспективного значення, "адже його ціна в найближчим часом навряд чи опуститься нижче 200 дол за тис. куб. м".
Також, "Стірол" має намір інвестувати в розвиток виробництва фармацевтичної продукції. Як вважає М.Янковський, в перспективі частка фармацевтичного підрозділу в загальному обсязі продажів компанії може досягти 20%.