ua en ru

"Північний потік" може бути прокладений найближчим часом, - посол Німеччини в Україні.

Всі критичні пункти по будівництву газопроводу "Північний потік" вирішені. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Гаймзьот.

"Потім того як Фінляндія і Швеція дали свою згоду на прокладення газопроводу «Північний потік» в їх територіальних водах, можна чекати, що в найближчому майбутньому ця газова гілка буде прокладена", - відмітив посол.

Коментуючи майбутнє газпровода "Південний потік", Г.-Ю. Гаймзьот сказав, що це "досить таки дорога і складна лінія". "До тому ж, нині спостерігається деяке падіння інтересу до газу, що поставляється газопроводами. Існує також Nabucco. І, я вважаю, що є велика вірогідність, що цей проект буде реалізований набагато швидше, ніж «Південний потік». Але і у Nabucco є свої проблеми, які теж мають бути вирішені", - резюмував голова представництва ФРН в Україні.

"Північний потік" (Nord Stream) - газопровід між Росією і Німеччиною, що прокладається по дну Балтійського моря. Проектні показники: протяжність - 1200 км, дві нитки потужністю 55 млрд куб м газу на рік, максимальна глибина прокладки - 210 м. Акціонери компанії Nord Stream AG - оператора морської частини газопроводу: «Газпром» (51%), підрозділ BASF - Wintershall (20%), підрозділ E.ON - E.On Ruhrgas (20%), оператор газових мереж Голландії Gasunie (9%). Сумарні інвестиції в будівництво, орієнтовно, складають 7,4 млрд євро. Перша нитка трубопроводу, згідно плану, повинна почати працювати в 2011 р.

"Південний потік" (South Stream) -проект газопроводу, який повинен пройти по дну Чорного моря з Новоросійська в болгарський порт Варна, а потім дві його гілки пройдуть через Балкани до Італії та Австрії. Точні маршрути гілок ще не затверджені. Проектні показники: підводний відрізок - 900 к., потужність - 63 млрд куб м на рік, максимальна глибина прокладки - 2000 м. Акціонери проекту на паритетних засадах - «Газпром» та італійська Eni. Сумарні інвестиції в будівництво, орієнтовно, складають 25 млрд євро. Згідно плану, газпровід повинен розпочати роботу в 2015 р.

Nabucco - проектуємий магістральний газопровід з Туркменістану та Азербайджану в країни Євросоюзу. Проектна потужність - 26-32 млрд куб. м в рік. Акціонерами з будівництва газопроводу є OMV Gas GMBH (Австрія), BOTAS (Туреччина), Bulgargaz (Болгарія), S.n.t.g.n. Transgaz S.a. (Румунія), MOL Natural Gas Transmission Company Ltd. (Угорщина), RWE AG (Німеччина). Будівництво планується почати в 2011 р., завершити - в 2013 р.