ua en ru

"Нафтогаз України" звинувачує компанію Д.Фірташа в намірі незаконно відібрати 11 млрд куб. м газу.

Компанія Дмитра Фірташа Centrogaz Holding AG намагається незаконно відібрати у НАК "Нафтогаз" 11 млрд куб. м газу. Про це на брифінгу в НАК "Нафтогаз України" заявив перший заступник глави правління НАК Ігор Діденко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Компанія, співвласником якої є Фірташ, якому надзвичайно комфортно працювалося за часів міністра Бойко і прем'єра Януковича, хоче позбавити НАК "Нафтогаз" 11 млрд куб. м газу", - прокоментував І.Діденко заяву Centrogaz Holding AG про подачу відповідного позову в Стокгольмський міжнародний арбітраж.

Позбавити "Нафтогаз" 11 млрд куб. м з 18-ти, які є на сьогодні, а на кінець відкачки у зв'язку з опалювальним сезоном, ми матимемо 12-13 млрд куб. м газу - це надзвичайно серьйозна загроза, як енергетичній безпеці нашої держави, так і для сталого постачання енергоносіїв на весь Євразійський континент" - сказав І.Діденко.

У той же час, І.Діденко повідомив, що позов Centrogaz Holding AG подано до держави Україна. "У жодний спосіб НАК "Нафтогаз" не є в жодних стосунках із компанією Сеntrogaz. Centrogaz зголосився з позовом до України. Але той самий предмет, з приводу якого Сеntrogaz має претензії до держави Україна, вони є предметом судового розгляду у Стокгольмі з ініціативи RosUkrEnergo до НАК "Нафтогаз". І це після того, як в минулому році було 3 чи 4 різних судових позови, по яких ми виграли в різних інстанціях. Тобто у внутрішньо державну судову процедуру ця колізія пройшла" - пояснив І.Діденко.

"Рішення арбітражу в Стокгольмі щодо позову RosUkrEnergo до "Нафтогазу" з приводу спірних 11 млрд куб. м газу очікується в травні-червні 2010 р. RosUkrEnergo має декілька позовів. Частина з них вже пройшла розгляд, а саме, про відносини 2006 р. і 2008 р. Були судові розгляди влітку минулого року і в січні ц.р. Судового рішення ми чекаємо до кінця квітня на початку травня. Окремо існує позов з приводу 11 млрд куб. м газу. І слухання із цього приводу будуть, за попередньою інформацією з арбітражу на рівні травень-червень", - сказав І.Діденко.