ua en ru

"Нафтогаз України" недоотримав у 2009 р. 40 млрд грн через занижені цін на транзит газу, - В.Ющенко.

НАК "Нафтогаз України" недоотримав цього року 40 млрд грн через занижені ціни на транзит газу. Про це в ефірі Львівської обласної державної телерадіокомпанії повідомив Президент України Віктор Ющенко. За його словами, якби компанія транспортувала газ за європейськими тарифами, то отримала б ці кошти і не була б збитковою. За словами Президента України, "Нафтогаз України" "намагаються довести до банкрутства, щоб Україна втратила власну газотранспортну систему, яка є найбільшою в Європі".
Нагадаємо, 19 листопада у відкритому зверненні до Президента РФ Дмитра Медведєва Президент України заявляв, що Україна недоотримала 2-3 млрд дол за транзит російського газу до Європи. "Неринкові підходи при визначенні фінансово-економічних параметрів співробітництва зумовили дефіцит бюджету НАК "Нафтогаз України "в 2009 р. у понад 4 млрд дол, зокрема через недоотримання від 2 до 3 млрд дол за послуги транзиту російського природного газу європейським споживачам", - сказано у зверненні.
Зазначимо також, що 23 листопада голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина заявив, що тариф на транспортування російського газу через територію України в 2010 р. збільшиться приблизно на 60% від діючого в даний час тарифу.