ua en ru

"Кредитпромбанк" домовився з 20 зарубіжними кредиторами про конвертацію 400 млн дол. позик в акції банку.

Власники "Кредитпромбанка" домовилися з двома десятками зарубіжних кредиторів, серед яких Cargill і ЄБРР, про конвертацію 400 млн дол. попередніх позик в акції банку, передає "Комерсант-Україна". В ході позачергових загальних зборів акціонери "Кредитпромбанка" затвердили збільшення його статутного капіталу на 488,34 млн грн, до 1,838 млрд грн, шляхом додаткового випуску акцій. Як повідомило виданню джерело, близьке до "Кредитпромбанку", завершена додаткова емісія - це частина поетапного збільшення капіталу банку в рамках планованого проведення реструктуризації його зовнішніх боргів.

За словами джерела видання, власники банку ведуть складні переговори про конвертацію 400 млн дол. різних позик (торгове фінансування, двосторонні і синдиковані кредити) в акції. "Банки об'єдналися в декілька пулів, яким власники "Кредитпромбанка" пропонують стати акціонерами 49% банка. Близько 20 іноземних банків підписали рамкову угоду про реструктуризацію, і ми очікуємо закриття операції до кінця I півріччя", - уточнив співрозмовник видання.
За даними НБУ, на 1 січня "Кредитпромбанк" займав 18-е місце за активами (13,58 млрд грн) з власним капіталом в 1,22 млрд грн, статутним, - 1,35 млрд грн. Його заборгованість перед банками складала 4,04 млрд грн, зокрема 1,94 млрд грн - в іноземній валюті. Юридичним особам банк винен 1,5 млрд грн. Найбільший акціонер "Кредитпромбанка" - громадянин Кіпру Папунідіс Константінос - володіє безпосередньо 6,69% акцій, через Fintest Holding і Homertron Trading - 72,59%.

За декілька днів до зборів акціонерів представники банку обіцяли виданню, що П.Константінос відповість на питання про залучення інвесторів, але вчора вони відмовилися від коментарів. Серед названих джерелом банків фігурували ING, Fortis, HSBC, Sumitomo Mitsui, Cargill і Європейський банк реконструкції і розвитку. Крім того, за даними агентства Cbonds, "Кредитпромбанк" одержував кредити від німецьких Commerzbank, Landesbank Berlin, WestLB, BayernLB, англійського Standard Bank, австрійською RZB Group, грецького Alpha Bank, японського Mizuho Corporate Bank, російського ВТБ, а також NASSAU, Anglo-Romanian Bank, Cordiant Capital, State Bank of India, Mizrahi Tefahot Bank, Banco Efisa, National City Bank.
У декількох установах підтвердили інформацію джерела видання, але відмовилися її офіційно коментувати. "У "Кредитпромбанку" давно назрівала складна ситуація з майбутніми виплатами. З січня в банку працює залучена команда юристів, яка повністю відбудувала процес реструктуризації, але не всі кредитори згодні на угоду, - говорить один з банкірів.- Багато хто не хоче, щоб їх імена фігурували в числі акціонерів банку". За словами представника іншого банку, власники мають намір залишити у власності 51% акцій, тому виконують свою частину домовленості і збільшують капітал своїми грошима.