ua en ru

"Газпром" не планує змінювати умови контрактів щодо системи take or pay з європейськими покупцями.

Керівництво ВАТ "Газпром" не планує змінювати умови контрактів з європейськими покупцями щодо сплати неустойок при зниженні обсягів споживаного газу (контракти за системою take or pay). З відповідною заявою виступив сьогодні в Лондоні заступник голови правління компанії Олександр Медведєв. Як передає агентство Reuters, російський газовий монополіст не почне також змінювати ціни на нафту в контрактах з європейцями. В той же час, О.Медведєв підкреслив, що нові контракти з європейськими покупцями дозволять "Газпрому" залишатися конкурентоздатним продавцем на ринку.
О.Медведєв також заявив, що в нових контрактах враховуються ціни на спотовому ринку газу. Проте, за його словами, спотовий ринок не може грати ключову роль в даному питанні.
Нагадаємо, 10 листопада 2009 р. заступник генерального директора "Газпром експорту" Сергій Челпанов заявив, що "Газпром" може пред'явити штрафні санкції європейським покупцям за недобір газу при скороченні обсязів споживання. С.Челпанов пояснив, що мова йде про контракти за системою take or pay, коли обумовлені певні обсязі закупівель палива, які повинні виконуватися.