ua en ru

"Газпром" має намір купити у Азербайджану стільки газу, скільки той зможе поставити, - О.Міллер.

ВАТ "Газпром" купуватиме у Азербайджану стільки газу, скільки азербайджанська сторона зможе поставити, заявив сьогодні голова газового концерну Олексій Міллер на оперативній нараді, повідомило управління інформації "Газпрому".

Він підкреслив, що дуже важливою відмітною особливістю контракту, підписаного в 2009 р. між компанією SOCAR (держнафтокомпанія Азербайджану) і "Газпромом", є те, що не встановлена верхня межа об'ємів закупівлі газу. "Ми купуватимемо стільки, скільки азербайджанська сторона зможе поставити. Такого немає в жодному іншому договорі "Газпрому", що ще раз підкреслює високий рівень наших партнерських відносин", - наводить прес-служба слова О.Міллера.

Голова "Газпрому" також додав, що з початком постачань газу "закладений перший дуже важливий камінь для успішної взаємовигідної співпраці в газовій сфері між Росією і Азербайджаном на довгі-довгі роки".

Раніше з посиланням на уряд Азербайджану повідомлялося, що в 2010 р. до Росії буде поставлено більше 1 млрд куб. м азербайджанського газу. Постачання були початі з 1 січня цього року. Спочатку передбачалося, повідомляв голова компанії SOCAR Ровнаг Абдуллаєв, що в 2010 р. до Росії буде експортовано 500 млн куб. м газу, але в результаті переговорів сторони дійшли рішення про збільшення об'єму постачань в два рази.

Азербайджан експортує газ до Росії газопроводом Моздок-Казімагомед, який має пропускну спроможність до 5 млрд куб. м газу на рік. До 2007 р. цим газопроводом до Азербайджану імпортувалося до 4,5 млрд куб. м газу. Проте в подальшому Азербайджан відмовився від імпорту російського газу.

Середньостроковий контракт (з можливістю пролонгації) про купівлю-продаж азербайджанського газу до Росії був підписаний між SOCAR і "Газпромом" в Баку 14 жовтня 2009 р. Він охоплює 2010-2014 рр. Згідно з контрактом, азербайджанська сторона щорічно поставлятиме до Росії газ в об'ємі не менше 500 млн куб. м. У контракті не вказана межа об'ємів постачання газу. Компанія SOCAR за півроку вперед повідомлятиме протилежну сторону про об'єми, які компанія зможе поставити.