ua en ru

"Чорноморнафтогаз" приступило до буріння нової свердловини на газоконденсатному родовищі "Штормове".

ДАТ "Чорноморнафтогаз" приступило до буріння нової свердловини на газоконденсатному родовищі "Штормове", повідомляє прес-служба компанії.

Родовище розташоване в 80 км на північний захід від Тарханкутського півострова в українському секторі шельфу Чорного моря. У промисловій експлуатації знаходиться із 1993 р. Тут знаходиться морська стаціонарна платформа із 16 експлуатаційними свердловинами МСП-17.
В цілому родовище "Штормове" дає в добу понад 2,1 млн куб. м природного палива і понад 200 т газового конденсату.
Газоконденсатне родовище (ГКМ) "Штормове" в промисловій експлуатації вже 17 років. Воно дало можливість підприємству довести загальний видобуток газу до 1,3 млрд куб. м на рік.
Сьогодні пройдено проходкою 200 м нової, двадцять п'ятої за рахунком промислової свердловини. Її буріння здійснюється за допомогою Самопідйомної плавучої бурової установки (СПБУ) "Тавріда". Проектна глибина свердловини - 2100 м. Продуктивність, за розрахунками фахівців, складе не менше 120 тис. куб. м газу на добу.
Як повідомив голова правління ДАТ "Чорноморнафтогаз" Валерій Ясюк, бурильні і випробувальні роботи на новому промисловому об'єкті завершаться в кінці травня 2010 р. Після їх закінчення свердловина негайно буде підключена в газотранспортну систему Криму. І до кінця року дозволить отримати додатково понад 2 млн куб. м природного газу.