ua en ru

"Білоруська аграрна компанія" стане єдиним постачальником білоруського цукру в Україну.

"Білоруська аграрна компанія" (ВАК) стане єдиним постачальником білоруського цукру в Україну, передає "Комерсант-Україна".
Компанія була зареєстрована в Україні в кінці лютого ц.р., її засновниками стали Городейскій і Скідельський цукрові комбінати, Жабінковський цукровий завод і Слуцький цукрорафінадний комбінат, уточнив радник з торгово-економічних питань посольства Білорусі в Україні Василь Гущик.
ВАК буде продавати цукор за цінами не нижче, ніж на українському ринку. "Білорусія вирішила створити єдиного державного імпортера, щоб зняти звинувачення у демпінговиму імпорті цукру", - заявив В.Гущик.
Між Україною і Білоруссю діє договір про вільну торгівлю, на підставі якого цукор з Білорусі імпортується в Україну без мита. За даними асоціації "Укрцукор", минулого року тонна продукту на білоруському ринку коштувала в середньому на 100-160 дол (780-1,2 тис. грн / т) дешевше, ніж в Україні. А наприкінці минулого року, коли в Україні ціни на цукор досягали 9 тис. грн / т, в Білорусі його можна було купити по 7,2 тис. грн / т.
В Україну Білорусь може безмитно імпортувати тільки буряковий цукор, ввезення цукру-сирцю обкладається митом (50% від вартості).