ua en ru

Майже 600 ветеранів АТО вчинили суїцид з 2014 року, - Богомолець

Майже 600 ветеранів АТО вчинили суїцид з 2014 року, - Богомолець Фото: майже 600 ветеранів АТО вчинили самогубство (РБК-Україна)

Причиною самогубств є відсутність оптимального режиму ротацій

З початку проведення антитерористичної операції (АТО), з 2014 року, вже близько 600 ветеранів АТО наклали на себе руки. Про це повідомила народний депутат, голова комітету Верховної ради України з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець.

"За даними військової прокуратури щотижня в зоні бойових дій вчиняють самогубство 2-3 військовослужбовці. Ця статистика - свідчення відсутності оптимального для психологічного стану солдат режиму ротацій та відпочинку", - сказала Богомолець.

За її словами, для системної організації роботи в Україні потрібно створити Міністерство у справах ветеранів та мережу ветеранських центрів по всій Україні.

"Працювати у міністерстві та регіональних центрах мають виключно самі ветерани АТО, які розуміють своїх бойових побратимів, їхній психологічний стан і знають, яка допомога їм потрібна. Вони не будуть байдужими і стануть відстоювати як свої права, так і права родин загиблих та зниклих безвісти", - заявила Богомолець.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло що, за даними Генштабу Збройних сил, в Україні коефіцієнт самогубств серед військовослужбовців становить 0,007% на 100 тис. військових, що відповідає світовій практиці. Так, під час війни в Іраку серед військових країн НАТО такий коефіцієнт становив 0,026%, а під час війни в Афганістані в радянській армії - 0,29%.