ua en ru

До 6 років в'язниці засудили майора СБУ, який скоїв смертельну ДТП під наркотиками

До 6 років в'язниці засудили майора СБУ, який скоїв смертельну ДТП під наркотиками Фото: СБУ (flickr.com/securityserviceofukraine)

Також обвинувачений має сплатити матері загиблого 150 тис. гривень моральної компенсації

Святошинський суд Києва засудив співробітника Служби безпеки України (СБУ) у званні майора до 6 років позбавлення волі за вчинення смертельної аварії у стані наркотичного сп’яніння. Відповідне рішення суд ухвалив 11 квітня передає "Судовий репортер".

За інформацією видання, йдеться про Івана Гарасевича, який працював провідним спеціалістом сектору захисту інформації головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ.

Чоловіка визнано винним у порушенні правил дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого (ч.2 ст.286 КК України). Також співробітника спецслужби визнали винним у незаконному зберіганні амфетаміну (ч.1 ст.309 КК України).

Під час засідання суду обвинувачений своєї провини вину не визнав, не розкаявся та відмовився від дачі показів.

За інформацією інспектора поліції, ДТП сталась у лютому 2016-го. Поліцейські о 4 годині ранку прибули на виклик про аварію по Кільцевій дорозі в напрямку Одеської площі в м. Києві. На місці інспектор побачив автомобіль ВАЗ повністю розбитий і мертвого водія. Водій Toyota RAV4, як згодом виявилося співробітник СБУ, був затриманий.

За свідченнями патрульного, чоловік поводився неадекватно та нецензурно висловлювався, тож до нього застосували кайданки. Зі співробітником СБУ також була дівчина і спочатку обоє повідомили поліції, що гуляли поряд і стали свідками аварії, тож викликали поліцію та швидку. Пізніше стало відомо, що "Тойота", яка спричинила аварія, зареєстрована на батька цього співробітника СБУ.

За результатами медогляду стало відомо, що винуватець аварії перебував у стані алкогольного і наркотичного сп’яніння - вживав амфетамін. У машині чоловіка поліція вилучила пакетики з амфетаміном. Також під час обшуку співробітник спецслужби витягнув з кишені портсигар і викинув. У портсигарі лабораторія виявила залишки амфетаміну.

Також експертиза довела, що водій "Тойоти" за умов дотримання правил дорожнього руху, міг уникнути зіткнення.

Батьки загиблого водія ВАЗ просили дати працівнику СБУ максимальне покарання, оскільки втратили єдиного сина.

Суд призначив співробітнику СБУ покарання у вигляді 6 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки та позбавленням військового звання - майор.

Також обвинувачений має сплатити матері загиблого 150 тис. гривень моральної компенсації, 1896 грн за витрати на лікування, а також 575 гривень щомісячно і довічно.

На вирок може бути подана апеляція протягом 30 днів.

Нагадаємо, наприкінці березня 2018 року працівнику СБУ, який у жовтні 2015 року спричинив смертельну аварію, Оболонський районний суд м. Києва призначив покарання у вигляді трьох років позбавленні волі.