ua en ru

З 2019 року мешканці Миколаївської області самі будуть вибирати підрядників з обслуговування газових приладів

З 2019 року мешканці Миколаївської області самі будуть вибирати підрядників з обслуговування газових приладів Ілюстративне фото (УНІАН)

Раніше здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж та газових приладів було покладено на газорозподільні компанії

З початку наступного року власники, балансоутримувачі або орендарі житла будуть вибирати компанію, яка буде здійснювати технічне обслуговування газових приладів і внутрішньобудинкових мереж. Раніше планове технічне обслуговування (ПТО) здійснювалося газорозподільними компаніями. Тепер ця послуга стала ринковою. Про це повідомляє прес-служба "Миколаївгаз".

Раніше здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж та газових приладів було покладено на газорозподільні компанії. Ця послуга була монопольною і включеної в тариф на розподіл природного газу. Влітку поточного року вона стала ринковою.

Тепер власники, балансоутримувачі або орендарі житла отримали можливість самостійно вибирати постачальника цієї послуги. Вони вільні укласти договір на технічне обслуговування газових приладів з будь-якою організацією, що має дозвіл Державної служби України з питань праці на проведення таких робіт.

"Реформування ринку виводить все більше монопольних послуг газових компаній на вільний ринок. Це дає право споживачу вибирати для себе найбільш оптимального надавача послуг - починаючи від постачальника газу і закінчуючи слюсарем з ремонту газового устаткування. Однак з зростанням можливостей вільного вибору зростає і відповідальність самих споживачів газу", - розповідає голова правління ПАТ "Миколаївгаз" Павло Попов.

Відтепер власники, балансоутримувачі або орендарі житла повинні подбати про укладення договорів на технічне обслуговування газових приладів. Втім, ПАТ "Миколаївгаз" залишається відповідальним за надійну і безпечну експлуатацію розподільних газових мереж до межі балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін. На компанію покладено обов'язок проводити обстеження та ремонти об'єктів газорозподільної системи в межах своєї відповідальності.

Також за оператором ГРМ залишається право обмеження газопостачання на об'єкт у разі не забезпечення власником будинку технічного обслуговування газових приладів, тобто - у разі відсутності у нього відповідного договору. А споживачам потрібно усвідомити, що тепер відповідальність за безпеку газоспоживання в своїх будинках повністю покладена на них.