ua en ru

За 12 років зафіксовано майже 2 тис. випадків сексуального насильства з боку миротворців ООН, - АР

За 12 років зафіксовано майже 2 тис. випадків сексуального насильства з боку миротворців ООН, - АР Фото: AP опублікувало розслідування про сексуальне насильство миротворців ООН

Лише незначна частина злочинців понесла покарання

Згідно з розслідуванням Associated Press, за останні 12 років по всьому світу було зафіксовано майже 2 тис. випадків сексуального насильства з боку миротворців і співробітників Організації Об'єднаних Націй (ООН), передає Associated Press.

Повідомляється, що понад 300 випадків з 2 тис. стосувалися неповнолітніх. Також відзначено, що лише незначна частина злочинців понесла покарання.

Наприклад, згідно з внутрішнім звітом ООН, на Гаїті щонайменше 134 миротворця зі Шрі-Ланки експлуатували дев'ять дітей в період з 2004 по 2007 рік. Відомо, що 114 миротворців були відкликані додому, проте ніхто з них не був заарештований.

Це пояснюється тим, що ООН не володіє юрисдикцією над своїми миротворцями, а тому питання їх покарання вирішують тільки влади країн, чиї громадяни перебувають у цих місіях.

"Давайте заявимо разом: ми не потерпимо нікого, хто б здійснював або потурав сексуальній експлуатації і нарузі. Ми не дозволимо нікому приховувати ці злочини за прапором ООН", - заявив у березні генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш.

Проте, повідомляється, що подібна заява вже звучала більше десяти років тому, коли ООН обіцяла зробити те ж саме, проте більшість реформ так і не здійснилися.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Управлінні верховного комісара ООН у справах біженців заявили, що через посуху і збройні конфлікти в трьох африканських країнах і в Ємені (Південно-Західна Азія) населення може залишитися без їжі.