ua en ru

"Рівень тіньової економіки в Україні у І кварталі залишився на 34% від ВВП", - Мінекономрозвитку

Рівень тіньової економіки в Україні у І кварталі 2012 р. не змінився порівняно із аналогічним періодом минулого року і склав 34% від рівня офіційного ВВП. Про це йдеться в обзорі Міністерства економічного розвитку та торгівлі "Тенденції тіньової економіки в Україні у І кварталі 2012 р.".

"Разом з тим залишається ряд ризиків щодо зростання тінізації економіки у майбутньому. Вони пов'язані з відновленням рецесійних процесів у країнах Єврозони та збереженням значних фінансових проблем на зовнішніх ринках, що у разі їх поширення може спричинити різке сповільнення темпів економічного зростання і в Україні. Також високими залишаються внутрішні ризики дестабілізації економічної ситуації, серед яких найбільшими є збільшення негативного сальдо поточного рахунку платіжного балансу, зростання девальваційних очікувань та низька кредитна активність", - йдеться в обзорі.

При цьому два методи розрахунку тіньової економіки з чотирьох, які використовує Мінекономрозвитку, показали зростання тінізації, один - незмінність її рівня, і лише монетарний метод - показав детінізацію економіки.

Так, показник рівня тіньової економіки, розрахований як середньозважений показник за фінансовим методом та методом збитковості підприємств, у січні-березні 2012 р. зріс на 3 п.п. проти відповідного періоду попереднього року і склав 34% від рівня офіційного ВВП. Рівень тіньової економіки, розрахований за електричним методом, зріс на 1 п.п. і склав 31% від рівня офіційного ВВП. Показник рівня тінізації національної економіки відповідно до методу "витрати населення - роздрібний товарооборот" залишився на рівні І кварталу 2011 р. і склав 44%. Єдиним методом розрахунку, що засвідчив зниження рівня тіньової економіки в Україні у січні-березні 2012 року, став монетарний метод, відповідно до якого даний показник скоротився на 3 п.п. і склав 26% від рівня офіційного ВВП.

Мінекономрозвитку зазначає, що різновекторність тенденцій зміни обсягу тіньової економіки за різними методами вказує на те, що кожен метод розрахунку охоплює певну сферу національної економіки (з відповідно різною часткою в ній нелегального сектору), а тому лише інтегральний показник рівня тіньової економіки може служити комплексним індикатором такого явища, як тіньова економіка.

Нагадаємо, згідно з оцінками ДПСУ, обсяг тіньового сектора української економіки становить як мінімум 350 млрд грн на рік.