ua en ru

"Сумихімпром" можуть продати за 3 млрд грн, - джерело

Держава очікує отримати від приватизації "Сумихімпром" близько 3 млрд грн. Вчора уряд погодив приватизацію 92,75% акцій компанії. Про це пише "Комерсант-Україна".

"Ми оцінювали компанію виходячи з вартості аналогічних підприємств за кордоном. Наприклад, капіталізація американської Kronos Worldwide Inc. (як і "Сумихімпром", спеціалізується на випуску фосфатний добрив) на біржі приблизно дорівнює її річному доходу. Ми взяли дохід "Сумихімпрому" і додали премію за контроль над заводом", - стверджує один з високопоставлених чиновників Фонду держмайна на правах анонімності (у фонді відмовилися надати офіційні коментарі).

Чистий дохід підприємства в 2012 р. склав 2,9 млрд грн при чистому збитку (виріс у 80,5 рази) 207,2 млн грн.

Приватизації підлягає 92,75% акцій "Сумихімпром", йдеться в плані розміщення акцій заводу, який вчора опублікував Кабінет міністрів. Ще 5% планується розмістити на фондових біржах і 2,25% - серед працівників підприємства. Якщо частину акцій на біржі або серед співробітників не вдасться продати, їх приєднають до пакету, який виставляється на конкурс.

За словами джерела, продати підприємство планується вже в серпні. Поки брати участь у приватизації має намір тільки Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа, який вже багато років цікавиться активом.

""Сумихімпром"- дуже цікавий для нас актив. Ми неодноразово заявляли, що хочемо придбати його", - заявив керуючий директор компанії Борис Краснянський.

У компанії не говорять, скільки готові заплатити, відзначають лише, що очікують оголошення умов конкурсу. Group DF давно прагне отримати у власність "Сумихімпром" - сировина для підприємства постачають Іршанський і Вільногірський ГЗК, які перебувають в оренді у компанії "Кримський титан", що входить до Group DF.

У держпідприємстві працює і ряд менеджерів-вихідців з Group DF. Голова правління компанії Ігор Лазаковіч раніше був членом правління "Кримського титану", працював на ЗТМК та Кримському содовому заводі.

Потенційно компанія могла б бути цікава і російським хімічним холдингам, однак вони поки не поспішають заявляти про участь у майбутньому конкурсі. Джерело в компанії "Сибур" повідомив лише, що в компанії готові розглянути участь у приватизації заводу після оголошення конкурсу про його продаж.

У прес-службі "Сибуру" заявили, що компанія не планує брати участь у приватизації підприємства. "Сібур" не планує брати участь у приватизації "Сумихімпрому", - сказав представник компанії.

Читайте також: Кабмін погодив план розміщення акцій "Сумихімпрому"