ua en ru

"Опозиційний блок" створить рух із захисту прав постраждалих від люстрації

Партія "Опозиційний блок" заявляє про створення громадянського руху по захисту прав людей, які постраждали від закону "Про очищення влади", який суперечить Конституції і міжнародним нормам. Про це йдеться в повідомленні прес-служби партії.

Відзначається, що під дію підписаного сьогодні Президентом України закону потрапляють близько 2 млн осіб, переважна більшість з яких чесно працювала на благо України протягом всієї своєї трудової кар'єри.

"Опозиційний блок" до останнього сподівався, що Порошенко не піде на поводу у адептів "сміттєвої люстрації" і захистить держслужбовців від радикальної натовпу, - наголошується в заяві партії.

У партії назвали набуття чинності закону "Про очищення влади" початком масштабної кампанії політичних репресій.

"Нинішні люстраційні ініціативи влади вступають у протиріччя не тільки з Конституцією України, Кодексом законів про працю, але і з основоположними міжнародними нормативними актами", - відзначили в "Опозиційному блоці".

"У Європейського суду з прав людини буде достатньо правових підстав, щоб винести невтішний для української влади вердикт - настійно рекомендувати самопроголошеним "борцям за демократію" співвідносити свої дії виключно з загальнодемократичними стандартами, європейськими правовими нормами, а не майданними гаслами і "казанками", - підкреслили в партії.

В "Опозиційному блоці" підкреслили, що основний удар люстраційних чисток буде завдано саме по середньому і нижчому ланкам державного апарату, за рядовим виконавцям, які забезпечують стабільність і функціональну дієздатність системи державної влади.

"Опозиційний блок" звернувся до міжнародного співтовариства, Венеціанської комісії, європейських правозахисних організацій із закликом продемонструвати притаманну їм принциповість і не допустити реалізації відверто дискримінаційного закону.

"Зі свого боку ми пропонуємо всім здоровим політичним силам, громадським організаціям, професійним спілкам, засобів масової інформації об'єднати наші зусилля і відстояти демократичні принципи і стандарти, захистити держслужбовців від насильства і правового свавілля", - підкреслили в партії.