ua en ru

Майже 4 млн українок хоча б раз у житті переживали фізичне насильство, - ООН

Майже 4 млн українок хоча б раз у житті переживали фізичне насильство, - ООН Фото (unfpa.org.ua): Нузхат Ехсан

8% жінок хоча б один раз у житті переживали сексуальне насильство

Практично 4 млн жінок України від 15 до 49 років хоча б один раз у житті переживали фізичне насильство. Про це сьогодні в ході брифінгу заявила представник Фонду народонаселення ООН в Україні Нузхат Ехсан, передає кореспондент РБК-Україна.

"Минулого року ми провели дослідження поширення насильства і виявилося, що 19% жінок у віці від 15 до 49 років хоча б один раз у житті переживали фізичне насильство, а 8% жінок хоча б один раз у житті переживали сексуальне насильство. Якщо ми переведемо ці відсотки в цифри, то побачимо, що практично 4 млн жінок в Україні хоча б раз у житті переживали фізичне насильство і 1,7 млн ​​жінок переживали сексуальне насильство. Ці цифри є неприємними і неприпустимими", - заявила Ехсан.

Вона також зазначила, що домашнє насильство в Україні значно зросло через збройний конфлікт на сході України.

"У ситуації збройного конфлікту, яку зараз, на жаль, переживає Україна, ризик насильства критично зростає, і ми вже бачимо підвищення домашнього насильства, бачимо звіти, які отримуємо від партнерів із громадянського суспільства. На жаль, ці випадки відбуваються і заподіюються часто пост- комбатантами і солдатами, які повертаються з місць, де відбувається збройний конфлікт. Вони дуже сильно психологічно травмовані, і, на жаль, цей стрес виливається в насильстві до їх найближчих людей", - розповіла Ехсан.

Нагадаємо, напередодні ООН презентувала доповідь про серйозні порушення прав людини на Донбасі і у Криму.

Раніше в ООН повідомили про те, що в Україні покращилася система захисту біженців.