ua en ru

«Майстер брок»: огляд основних подій минулого тижня на фондовому ринку України

Українські інвестори готуються вийти на ринок нових цінних паперів. Минулого тижня «Українська біржа» почала розрахунок українських аграрних компаній UXagro. В «індексний кошик» будуть підібрані найбільш ліквідні цінні папери, акції або депозитарні розписки емітентів, що ведуть аграрний бізнес.

Ще однією ключовою подією минулого тижня для фондового ринку України стало повідомлення про те, що Наглядова рада «Укрсоцбанку» (USCB) включив до порядку денного зборів акціонерів питання про приєднання «Юнікредітбанку». Сама подія очікувана, тому ніякої особливої реакції на ринках не викликало. З іншого боку, міноритарні акціонери, які проголосують проти цього рішення, отримають можливість продати свої акції емітенту за заздалегідь встановленою ціною. Як наслідок, вартість акцій протягом двох тижнів знижувалася до очікуваного рівня - 13 копійок. Зараз ціна зафіксувалася і сьогодні після закінчення зборів акціонерів зростання може відновитися.

На позитиві закінчив минулий тиждень єдиний представник вітчизняної автомобільної промисловості, заявлений на Українській біржі, «Богдан Моторс» (LUAZ). Оптимізм компанії викликаний новим законом про трансфертне ціноутворення та утилізаційний збір, який підписав Віктор Янукович. Згідно з документом, до вартості імпортованих автомобілів додасться від 5 до 60,5 тисяч гривень в залежності від об'єму двигуна та віку машини.

Очікується, що новий закон дозволить Україні протягом трьох років додатково залучити до бюджету до 20 млрд грн. Однак багато експертів відчувають певні сумніви з цього приводу. Справа в тому, що залучити таку суму держава зможе тільки в разі збереження поточних обсягів трансфертного ціноутворення. Але, як показує практика, коли вітчизняні чиновники намагаються отримати дохід з сегменту, який раніше не регулювали, його обсяги різко скорочуються і не дають очікуваного ефекту. Яскравий приклад - введення акцизу на позабіржові угоди.

Не можна обійти увагою і статистику по ВВП України. У другому кварталі 2013 року показник впав на 1,1% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, що свідчить про продовження скорочення вітчизняної економіки. Тим часом НБУ оголосив попередню оцінку платіжного балансу, в якому вперше за два квартали виявився профіцит у розмірі 2,2 млрд грн.

Для світових фінансових ринків ключовими подіями стали заяви Комітету з відкритих ринків ФРС США про збереження поточної програми монетарного стимулювання без змін. В останні місяці в центрі уваги перебували припущення про можливе скорочення обсягів викупу державних облігацій найближчим часом. Проте опубліковані в п'ятницю дані по американському ринку праці, продемонстрували не настільки високі темпи скорочення безробіття, як очікувалося, відсунули подібні прогнози на кінець осені чи навіть на наступний рік. ЄЦБ і Банк Англії також заявили про збереження поточної монетарної політики.

За матеріалами компанії «Майстер брок»