ua en ru

"Газпром" запропонував найбільшу ціну на частку в ізраїльському проекті "Левіафан"

"Газпром" запропонував найбільшу ціну на частку в ізраїльському проекті "Левіафан". Про це повідомив головний акціонер проекту - компанія Delek Energy.

Delek Energy, контрольована бізнесменом Іцхаком Тшувой, в черговий раз висловилася на користь партнерства з російською компанією. Як повідомляє газета Globes, Тшува вважає, що розробляти родовище "Левіафан" повинен "Газпром", так як він має в своєму розпорядженні "значний геополітичний вплив" і запропонував найбільш вигідні умови за частку в проекті.

У той же час партнер ізраїльської компанії по проекту американська Noble Energy воліє працювати із західними інвесторами, які обіцяють проекту високу прибутковість і, відповідно, більш високі дивіденди в майбутньому, повідомило джерело Globes.

У "Газпромі" зазначили, що компанія продовжує вивчати можливості участі в енергетичних проектах Ізраїлю, проте заяви підприємця Іцхака Тшуви коментувати відмовилися. Втім, джерело, знайоме з ситуацією, припустило, що таким чином Ізраїль намагається прискорити ухвалення рішення російських партнерів.

Як раніше повідомляв директор Gazprom Global LNG Фредерік Барно, інтерес "Газпрому" до ізраїльського газу недивний: стратегічне завдання монополії - збільшити щорічні поставки ЗПГ на світовий ринок до 90 млн т до 2030 року, що складе близько чверті світового обсягу торгівлі скрапленим газом. За даними компанії, в минулому році обсяг відвантаження СПГ "Газпромом" склав 3 млрд куб. м, у тому числі 1,8 млрд куб. м на зарубіжних ринках. Фінансові витрати на розвиток проекту "Левіафан" з урахуванням будівництва заводу з виробництва ЗПГ оцінюються в 10-15 млрд дол.

За словами президента консалтингової компанії East European Gas Analysis Михайла Корчемкіна, ізраїльську стратегію "Газпрому" важко пояснити. "Висока індексована до нафти ціна зробить ізраїльський газ неконкурентоспроможним, а продаж за низькою ціною означатиме конкуренцію зі своїм же газом, видобутим в Росії, - говорить він. - Виходить, що "Газпром" вкладе гроші в створення конкурента російському газу або він проінвестує неконкурентоспроможного постачальника дорогого газу".

Крім "Газпрому" на входження в проект "Левіафан" претендують французька Total, американська ConocoPhillips, ExxonMobil і компанія Chevron. Оператором проекту є СП американської Noble Energy (39,66%), також у ньому беруть участь "дочка" ізраїльської Delek Energy - Delek Drilling (22,67%), Avner Oil (22,67%) і ізраїльська нафтокомпанія Ratio Oil Exploration (15 %).

Читайте також: "Газпром" обрав Швейцарію для реєстрації холдингів, що об'єднують зарубіжні активи