ua en ru

"Брати-мусульмани" заявили про перемогу свого кандидата на президентських виборах в Єгипті

Єгипетський ісламістський рух "Брати-мусульмани" заявило про перемогу свого кандидата Мохаммеда Мурсі на виборах президента країни, передає Reuters.

"Мохаммед Мурсі - перший Президент, обраний народом Єгипту", - повідомляється в офіційному мікроблозі "Братів-мусульман" в Twitter.

Представник руху Халед Казаз розповів, що після обробки даних на 81% виборчих дільниць Мурсі отримує 52,5% голосів. Згідно з тими ж даними, суперник Мурсі Ахмед Шафік, екс-прем'єр-міністр при поваленому Президентові Хосні Мубарак, отримав 47,5%.

У першому турі виборів Мурсі обійшов Шафіка з 24,8% голосів проти 23,7%.

Офіційні дані голосування поки що не оприлюднені.

Зазначимо, що в день виборів військові, в чиїх руках і раніше влада в країні, розширили коло своїх повноважень. Вища рада збройних сил (ВСВС) Єгипту затвердила поправки до Конституції, згідно з якими ВСВС тепер отримає функції законодавчої влади.

Військові збережуть ці функції навіть після обрання Президента - поки єгиптяни не оберуть новий парламент. Також ВСВС отримує можливість формувати Конституційну асамблею, що розробить новий основний закон країни.

Нагадаємо, перший тур президентських виборів в Єгипті відбувся 23-24 травня ц.р. Явка виборців у першому турі виборів склала 46,2%. Усього в першому турі брали участь 13 кандидатів. Зокрема, з гонки вибули кандидат від лівої опозиції Хамдін Сабах, який набрав 20,3% голосів, незалежний кандидат від ісламістів Абдель Монем Абулфутух з 17,2% голосів і колишній міністр закордонних справ Єгипту Амр Муса, заручився підтримкою 10,9% виборців.

За підсумками голосування, до другого туру виборів в Єгипті вийшли голова Партії свободи і справедливості (ПСС), що є частиною ісламістського руху "Брати-мусульмани", Мохаммед Морс і колишній приклад-міністр країни, соратник екс-Президента Хосні Мубарака Ахмед Шафік.