ua en ru

"Батьківщина": Закупівлю ліків і вакцини здійснював не уряд Ю.Тимошенко, а Міністерство охорони здоров'я

Закупівлю лікарських засобів та вакцин, про які йдеться в рішенні американського суду за позовом "Укрвакцини", здійснював не уряд Юлії Тимошенко як колегіальний орган, а Міністерство охорони здоров'я за власною ініціативою. Про це заявили в прес-службі "Батьківщини", коментуючи повідомлення Кабінету міністрів про 19 млн дол., відсуджені "Укрвакциною" в американському суді.


У "Батьківщині" зазначають, що за закупівлі вакцин в МОЗ безпосередньо відповідав заступник міністра Зиновій Митник як керівник тендерного комітету міністерства. За повідомленням прес-служби, будь-які звинувачення нинішнього уряду щодо зазначених коштів "є нічим іншим, як намаганням прикрити корупційні діяння З.Митника, який і відповідав за ці закупівлі, та перекласти відповідальність за це на інших посадових осіб".
Водночас, на урядовому веб порталі розміщено коментарій прем'єр-міністра Миколи Азарова щодо рішення американського суду.
"Ухвалено дуже важливе рішення американського суду про те, що ціни, за якими попереднім урядом закупалася вакцина, завищені... Це тільки початок тієї великої роботи, яка зараз проводиться міжнародним аудитом по поверненню народних грошей України... Це серйозний урок усім чиновникам - і, насамперед, нинішнім - які здійснюють державні закупівлі. Рано або пізно ось такі корупційні схеми закупки за завищеними цінами приладів, устаткування або ліків, рано або пізно всі ці схеми будуть зруйновані, закупівлі стануть прозорими. А щодо того, що було зроблено з порушенням закону, відбудуться правові дії, і не тільки збиток буде відшкодований, але й винуватці покарані", - йдеться у заяві М.Азарова
Нагадаємо, Суд округу Орегон (штат Орегон, США) 20 травня 2011 р. прийняв рішення, відповідно до якого до державного бюджету України буде повернено понад 19 мільйонів доларів, незаконно витрачених урядом Юлії Тимошенко на придбання медпрепаратів за завищеними цінами через ланцюг посередників. 23 травня апеляційна інстанція підтвердила рішення суду, відхиливши вимоги захисту відповідача. Відповідачем за позовом виступала корпорація "Олден Груп". Саме вона разом з українською компанією "Інтерфарм" була посередником закупівлі вакцини, що за кошти українських платників податків здійснив уряд Ю.Тимошенко.