Дієтолог пояснила, як правильно харчуватися в піст
Великий піст триватиме з 11 березня до 27 квітня
Великий піст 2019 триватиме в Україні з 11 березня по 27 квітня. Якщо ви хочете його дотримуватися, важливо знати, як правильно побудувати свій раціон, щоб не нашкодити здоров'ю і добре себе почувати. Особливостями харчування під час посту поділилася на своїй сторінці в Instagram відома дієтолог Тіана Фіалкова.
Експерт зазначила, що на обід важливо щодня вживати рослинний білок (бобові, гриби, тофу) + овочі.
Фото: (instagram.com/tiana_fialkova)
Далі вона перерахувала важливі пункти, яких слід дотримуватися:
- бобові, тофу, гриби добре поєднуються з безглютеновый крупами і можуть готуватися разом.
- білкові суперфуди, як доповнення до будь-якого прийому їжі: нечищене насіння конопель, рослинний протеїн на вибір, мелене насіння гарбуза та соняшникове насіння.
- крупи всі цільнозернові, для всіх корисніше будуть безглютенові; не забуваємо вимочувати крупи ніч перед приготуванням.
- 1/2 тарілки обіду і вечері - овочі, зелень.
- зелені повинно бути багато, до кожного прийому їжі, якістю не переймаємося, якщо органіка доступна.
- соєві продукти тільки з органік сертифікацією, краще ферментовані соєві продукти; уникати при аіт і низькому ферритине.
- водорості! хоча б раз в день: норі, вакаме, ламінарія.
- склянку ягід в день, пару фруктів.
- жири з кожним прийомом їжі (свежедавленные масла, тахін, сирі насіння і горіхи, рослинне молоко, какао, авокадо).
- підключаємо все розмаїття спецій, особливо до бобовим.
- здуття на правильно приготовані бобові і сирі овочі - це не норма. В допомогу рослинні ензими, решта призначить ваш лікуючий лікар при необхідності.
- боїтеся погладшати за час посту? поменше картоплі, хліба, макаронів, солодощів.
За словами дієтолога, правильніше до поста скрінити дефіцити і знати свої слабкі місця заздалегідь, щоб підібрати коректну підтримку нутрієнтами; під час посту вище потреба у вітаміні Д, омега-3, у вітамінах групи В, заліза, цинку, селену, сірки та ін.
Фото: (pixabay.com)
Крім того, шлунок і жвс в період посту ніяк не страждають, якщо приймати їжу в теплому вигляді, з жирами і в один час за графіком.
Якщо ж у вас під час посту болить шлунок, це означає, що ви їсте багато мучного/солодкого і кусочничаете вуглеводами; виникає бродіння вуглеводів в шлунку, воно викликає запалення і ерозії слизової оболонки.
Нагадаємо, фахівець з правильного харчування і фітнес-тренер Катя Медушкина розповіла про омани з приводу Великого посту і чи можна схуднути, дотримуючись його.
Ми також писали, що дієтолог назвала лжекорисні продукти, які заважають схуднути.
До речі, професійний дієтолог Світлана Фус назвала основні причини невдач охочих швидко схуднути.