ua en ru

У ньому накопичуються бактерії та грибки. Стало відомо, який посуд на кухні найнебезпечніший

У ньому накопичуються бактерії та грибки. Стало відомо, який посуд на кухні найнебезпечніший Який посуд на кухні небезпечний для здоров'я (freepik.com)

Коли ми шукаємо здорове та екологічне кухонне начиння, ми відразу ж думаємо про дерев'яні предмети. Але чи дійсно є екологічним дерев'яний посуд, як ми вважаємо?

Про те, чому дерев'яні предмети на кухні є небезпечними, розповіли у виданні Sante Plus.

Чому слід уникати дерев'яних ложок?

Хімік Дебора Гарсія Белло застерігає від постійного використання цього посуду, особливо під час приготування їжі. Хоча деревина менш шкідлива, ніж пластик, вона, як і раніше, залишається сприятливим середовищем для бактерій. Навіть при ретельному митті бактерії ніколи не видаляються повністю. Деревина від природи - пориста, легко ламається і дуже добре утримує вологу, особливо коли посуд використовується для змішування інгредієнтів.

У Британії імунологи також заявляють, що дерев'яний посуд не рекомендується для щоденного використання. У ньому можуть накопичуватися багато видів бактерій та грибків.

"Коли на дерев'яних ложках є слизовий шар, який не змивається, це біоплівка. Найгірший кошмар експертів з харчової безпеки! Коли на посуді є біоплівка, його не потрібно чистити, краще одразу викинути у сміття", - пояснила хімік.

Хоча існують бактерицидні породи дерева, такі як бамбук, олива та горіх, за словами фахівця, вони також не зовсім безпечні для використання на кухні. Коли справа доходить до посуду, розумніше зупинити свій вибір на інших матеріалах, таких як метал, тефлон, поліпропілен та силікон.

Як доглядати дерев'яні предмети на кухні?

  • Перше практичне правило: мийте посуд після кожного використання. Насамперед ретельно сушіть посуд вручну: найменша крапля вологи може залучити бактерії.
  • Не рідше одного разу на місяць необхідно дезінфікувати дерев'яні предмети, особливо дошки. Для цього замочіть їх на півгодини у розчині води та оцту.
  • Оскільки деревина пориста - вона має властивість вбирати всілякі запахи, просочені їжею. Щоб її дезодорувати, ви можете покластися на властивості харчової соди. Візьміть миску та змішайте літр води зі столовою ложкою цього білого порошку. Як тільки паста сформується, нанесіть її на дерев'яний предмет та залиште приблизно на годину. Потім промийте чистою водою і добре висушіть.
  • Нарешті, важливе розташування вашого дерев'яного посуду. Вкрай необхідно тримати його далеко від джерел тепла, які можуть призвести до деформації, розтріскування або знебарвлення.