ua en ru

У США поліцейські до смерті побили темношкірого чоловіка: спалахнули протести

У США поліцейські до смерті побили темношкірого чоловіка: спалахнули протести Фото: у американському Мемфісі поліцейські забили до смерті темношкірого (Getty Images)

У США група поліцейських забила до смерті темношкірого чоловіка на початку січня 2023 року. Через інцидент спалахнули протести, а правоохоронці розпочали розслідування.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

Трагедія сталася в американському місті Мемфіс, штат Теннессі, вночі 7 січня. Група поліцейських зупинила авто на зупинці, за кермом якого був 29-річний Тайр Ніколс, нібито за "необережне водіння". Пізніше правоохоронці заявили, що порушень не було.

Поліція Мемфіса опублікувала відео жорсткого побиття темношкірого чоловіка. Ролик містить кадри з нагрудних камер поліцейських, а також з камер відеоспостереження.

На кадрах помітно, що поліцейські намагалися затримати чоловіка біля автівки, але він втік. Правоохоронці схопили Ніколса на перехресті та почали бити палицями, кулаками та ногами, зокрема і по обличчю. На відео зафіксовано, як чоловік кликав маму, адже інцидент стався недалеко від її будинку.

Коли хлопець вже був у наручниках і майже без тями, поліцейські всадили Ніколса, схиливши біля машини. Також згідно з даними камер, швидка не приїздила на місце виклику протягом 20 хвилин. Постраждалого доставили до лікарні лише через годину після побиття. Через три дні він помер через, як показав розтин, "великий крововилив, викликаний сильним побиттям".

У США поліцейські до смерті побили темношкірого чоловіка: спалахнули протести

Фото: загиблий Тайр Ніколс (twitter.com/CedricSCAL)

Причетних до злочину поліцейських (Тадарріуса Біна, Деметріуса Хейлі, Десмонда Міллса, Емміта Мартіна і Джастіна Сміт) звільнили минулого тижня. Варто зазначити, що вони теж темношкірі. Поліція Мемфіса вже розпочала розслідування справи.

У США поліцейські до смерті побили темношкірого чоловіка: спалахнули протести

Фото: п'ятеро поліцейських причетних до вбивства Тайра Ніколса (bbc.com)

Протести

Після розголосу інциденту у Мемфісі пройшов протест. Влада хвилювалася, щоб мітинги не набули масштабів, як у 2020 році. Проте він був відносно спокійним.

За даними ЗМІ, на протест вийшли біля сотні осіб. Учасники акції перекрили міст у Мемфісі. Поліція не затримувала порушників правопорядку.

Ще один протест влаштували у Нью-Йорк ввечері 27 січня. Трьох учасників акції затримали. Один з них застрибнув на капот поліцейського авто та розбив лобове скло.

Протести пройшли і в інших містах США, зокрема у Лос-Анджелесі.

Реакція Байдена

Президент США Джо Байден також відреагував на жорстоке вбивство Тайра Ніколса. Він висловив співчуття родині загиблого, а також засудив вчинок поліцейських.

"Моє серце з родиною Тайра Ніколса та американцями в Мемфісі та по всій країні, які сумують через цю надзвичайно болючу втрату. Немає слів, аби описати душевний біль і горе втрати коханої дитини та молодого батька", - зазначив Байден.