ua en ru

"Динамо" мінімально перемогло, Мхітарян встановив новий рекорд України, а у Кварцяного не вийшов дебютний матч

Автор: RBC.UA
У 28-му турі українського чемпіонату "Ворскла" мінімально поступилася вдома "Металургу" з Донецька. "Арсенал" влаштував страшний дебют Віталію Кварцяному, обігравши його "Волинь" у Луцьку. "Шахтар" розгромив "Таврію" і Генріх Мхітарян збільшив рекорд результативності українського чемпіонату. І в останньому матчі "Іллічівець" створив безліч труднощів "Динамо" в Києві, але програв 0:1.

У 28-му турі українського чемпіонату "Ворскла" мінімально поступилася вдома "Металургу" з Донецька. "Арсенал" влаштував страшний дебют Віталію Кварцяному, обігравши його "Волинь" у Луцьку. "Шахтар" розгромив "Таврію" і Генріх Мхітарян збільшив рекорд результативності українського чемпіонату. І в останньому матчі "Іллічівець" створив безліч труднощів "Динамо" в Києві, але програв 0:1.

Читайте також: "Металіст" обіграв в гостях "Зорю"

Волинь - Арсенал 1:3
Голи
: Суботіч, 78 - Шарпар, 20, Аржанов, 21, 62
Волинь: Неділько, Сімінін, Шиков (Шандрук, 68), Масло, Занев, Приндета (Кінаш, 46), Стевіч, Насонов, Бікфалві, Савич (Павлов, 55), Суботіч
Арсенал: Рева, Лампі, Обрадовіч, Сидоренко (Пеле, 31), Романчук, Валяєв (Ткачук, 75), Шарпар, Богданов, Герасим'юк (Бушман, 71), Аржанов, Гоменюк

З приходом Віталія Кварцяного на звичний тренерський місток «Волині» його нова стара команда діяла з великим бажанням, навіть переважала «канонірів» на початку зустрічі. Однак фізична готовність далась взнаки пізніше. Пропустивши два голи з інтервалом в одну хвилину, господарі не склали зброї, однак виглядали вже приреченими. З іншого боку, останнє слово залишилось за волинянами, хоча й сказане воно було занадто пізно. Гол престижу допоміг уникнути «великої» поразки, але не більше того. «Арсенал» показав послідовність, вигравши в усіх трьох суперників, які намагаються уникнути 15-го місця. Причому жодного разу успіх столичних футболістів не підлягав сумнівам.

Вирішальними у зустрічі стали 20-а та 21-а хвилина. Спочатку навіс Андрія Богданова зі штрафного допоміг В'ячеславу Шарпару головою переправити м'яч у ближню «дев'ятку» - завадити у цьому ніхто з господарів не встиг. Одразу «Волинь» кинулась всією командою відіграватись, пропустивши від центральної лінії контратаку, в якій двоє гравців «Арсенала» втекли на побачення з Віталієм Недільком. Володимир Аржанов вирішив не ділитись м'ячем з Володимиром Гоменюком, оскільки і сам чудово впорався із завданням, пробивши повз голкіпера, не зближуючись з ним. Аржанов, капітан гостей, забив і третій гол команди. Він завершив ще один розіграш штрафного, який знову подав Богданов, а останній пас віддав Гоменюк. «Волинь» зуміла відповісти тільки раз: на навіс Петра Занєва з лівого флангу добре зреагував Даніель Суботіч, пробивши головою під поперечину - 1:3.

Ворскла - Металург Д 0:1
Голи
: Воловик, 90+4
Ворскла: Непогодов - Сапай, Даллку, Курилов, Лагос - Чеснаков, Маркоскі (Скляр, 81) - Кривошеєнко, Будник (Кунєв, 85), Дитина (Куценко, 67) - Громов
Металург Д: Паньків - Морозюк, Чечер, Воловик, Польовий - Нельсон (Леонардо, 61), Макрідіс, Данило (Лазіч, 77), Димитров - Траоре, Мораес (Казарян, 72)

Вилучення: Даллку, 90+5

Незвична спека, як для першої половини травня, не завадила командам у полтавському матчі продемонструвати цікаву та атакувальну гру з багатьма нагодами біля обох воріт. Відсутність голів майже до фінального свистка за таких умов можна назвати прикрим збігом обставин, адже кожна зі сторін була вправі розраховувати на повноцінні три очки. У діях «Ворскли» була помітна легкість, чого не вистачало команді Сергія Свистуна, коли вона перебувала на 14-му місці. Зараз полтавчани вже у більшій мірі грали задля власного задоволення - так, щоб видовище сподобалось і глядачам. «Металург» веде боротьбу за 5-у сходинку і результат звітного поєдинку зберіг перевагу над «Чорноморцем», який завтра має чудову можливість здобути свої 3 очки.

Моменти для взяття воріт розподілялись порівну протягом усієї зустрічі. У гостей близькі були до взяття воріт Леонардо та Джуніор Мораєс. Двічі каркас воріт захищав команди. Дмитра Непогодова виручила у першому таймі стійка, куди у падінні влучив Драман Траоре, а після перерви поперечина прийняла на себе безпосередню подачу з кутового від Павла Ребенка і підстрахувала Юрія Паньківа. Була робота у голкіпера донеччан і після ударів Івана Кривошеєнка та кілька разів Євгена Будніка. Останній після трьох забитих м'ячів у двох попередніх турах відчув впевненість на вістрі атак «Ворскли». Щоправда, продовжити серію з голами цього разу не зумів. Багато було стандартів та порушень, але штрафні удари стали вирішальною зброєю лише на 5-й компенсованій хвилині. Тоді навіс Миколи Морозюка і помилка Непогодова на виході дозволила Олександру Воловику і «Металлургу» вирвати мінімальну перемогу.

Шахтар - Таврія 5:0
Голи
: Дуглас Коста, 7, Тейшейра, 38, Майкон, 41, Мхітарян, 74, 80 (з пенальті)
Шахтар: Каніболоцький, Срна, Кривцов, Кучер, Шевчук (Соболь, 62), Хюбшман (Патрік, 58), Мхітарян, Дуглас Коста, Алекс Тейшейра, Тайсон (Гречишкін, 72), Майкон
Таврія: Дамір, Буссаиди, Едуардо, Єзерський, Путраш, Гомес, Павленко, Гуменюк (Матвієнко, 83), Назаренко (Не, 83), Гаджієв (Габовда, 46) Шиндер

Мірча Луческу продовжує експерименти зі складом, і звітна зустріч показує, що резерв у донеччан є. Зокрема, першим голом у складі «Шахтаря» відзначився Майкон. Втім, героєм зустрічі не можна назвати ані його, ані когось іншого з партнерів. Справа у тому, що тиск на ворота гостей був постійним та всебічним, тоді як «Таврія» за 90 хвилин лише наприкінці зустрічі вперше перевірила у рамці донеччан Антона Каніболоцького - Юрій Габовда пробити його не зумів. А «Шахтар» створював моменти без упину, демонструючи при цьому непогану реалізацію. Господарі використали одну з перших нагод, коли Дуглас Коста змістився з флангу та відкрив рахунок за допомогою незначного рикошету від Едуардо. Зникла інтрига щодо підсумку зустрічі вже у середині першого тайму, коли Даріо Срна з Тайсоном на невеличкій дільниці розібрались із суперниками, після чого Алекс Тейшейра немов виконував пенальті - йому так само ніхто не заважав.

До того не надто помітний Майкон все ж довів до «великого» рахунок незадовго до свистка на перерву. Знову до атаки долучився Срна, а підтримав партнера інший крайній захисник В'ячеслав Шевчук - бразильцеві залишилось «розстріляти» рамку воріт Даміра Кахрімана. У другій 45-хвилинці глядачі довго чекали на чергову зміну рахунку, за що в останні 15 хвилин були двічі нагороджені голами Генріха Мхітаряна. Спочатку він з гострого кута пробив низом під дальню штангу - 4:0. За кілька хвилин він же опинився на землі внаслідок боротьби з Сергієм Назаренком. Молодий арбітр Іван Бондар вказав на «позначку», звідки сам Мхітарян встановив підсумковий результат зустрічі і одночасно досяг нового рекорду результативності Чемпіонатів України. На разі голеадор має 24 влучних удари.

Динамо - Іллічівець 1:0
Гол
: Аруна, 16
Динамо: Коваль, Данило, Хачеріді, Виду, Тайво, Аруна (Алієв, 79), Велозу, Сидорчук, Гусєв (Цуріков, 68), Ярмоленко, Рубен (Идейе, 58)
Іллічівець: Худжамов, Бутко, Іщенко, Ордець, Чижов, Полянський, Ємельянов (Яворський, 19), Шевчук (Таргамадзе, 64), Окріашвілі, Федотов, Мандзюк

На 51-й хвилині Окріашвілі не реалізував пенальті (воротар)

На тлі стабільного складі «Іллічівця» Олег Блохін був змушений вдаватись до чергових перестановок. Причин на це у нього було кілька: провальна гра Дуду тиждень тому у Харкові, відбуття дискваліфікації Даніло Сілви, а також травми Дениса Гармаша та Романа Безуса. Таким чином, проявити себе з перших хвилин отримав можливість Сергій Сидорчук. А от вихід Марко Рубена, тоді як Браун Ідейе залишився на лаві запасних, було найбільшою несподіванкою. Сам поєдинок розвивався прогнозовано. Господарі більшу частину зустрічі йшли вперед, гості за першої можливості йшли в контратаку. Кияни ще у середині першого тайму забили, як виявилось, єдиний та переможний гол. А от маріупольці головний момент, який виник у другому таймі, загубили.

Вирішальну атаку довгим пасом з центрального кола розпочав Євген Хачеріді. Лукман Аруна з Олегом Гусєвим обігрались між собою, Микола Іщенко не зумів завадити вийти на ударну позицію нігерійцю. Зрештою, Аруна приносить другу домашню перемогу поспіль. Найближчим до голу у відповідь «Іллічівець» був, коли отримав право на пробиття пенальті за фол Євгена Хачеріді на Олександрі Мандзюкові. З «позначки» Торніке Окріашвілі пробив низом у кут, але не достатньо сильно, до того ж безхитрісно - Максиму Ковалю вдалось накрити м'яч. Потім на поле вийшов Ідейе, і значно додалось роботи у Рустама Худжамова. Втім, другий бомбардир Чемпіонату України так і не зумів поповнити особистий рахунок і позбавити партнерів нервових останніх хвилин. Але «Динамо» доволі легко зуміло відстояти мінімальну перевагу.

Використані матеріали УПЛ