ua en ru

Особливості дерегуляції-2015

Особливості дерегуляції-2015 Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус
Дмитрий Шемелин
Дмитрий Шемелин
юрист ЮФ "Ильяшев и Партнеры", специально для РБК-Украина
Дерегуляція бізнесу - вельми похвальне заняття, до якого регулярно звертається українська влада.

Дерегуляція бізнесу - вельми похвальне заняття, до якого регулярно звертається українська влада. Ми ж зупинимося на законі №191-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)", який набув чинності 7 квітня. В цілому, варто визнати новий закон досить перспективним і актуальним, навіть чимось революційним. У той же час, він закладає реальні можливості і для погіршення ситуації, якщо зняття обмежень в окремих сферах було погано прораховане законодавцем.

1. Перш за все, цей закон Рада приймала під міжнародний рейтинг DoingBusiness, в якому ми плануємо зайняти певне місце. В рамках цієї теми черговий раз полірується процедура відкриття підприємства, швидкість якої вже доведена до нормативів частин швидкого розгортання - 48 годин. На жаль, мало уваги приділено зворотній, набагато більш проблемній стороні медалі - закриттю підприємства, яке в українських реаліях може тривати кілька місяців або років. Але ж потенційні інвестори, насамперед, зацікавлені відкривати, а не закривати?

2. Скасовано низку дозволів, які на практиці мали майже виключно ритуальний (і корупційний) характер. Так, де-юре скасовані дозволи на перепланування житла, яке багато хто і так проводив без дозволу. Ліквідовані ліцензії на приймання металобрухту, які на практиці були одними з найбільш "популярних". Скасовано ліцензії на будівництво об'єктів 1-3 рівнів складності, що можна визнати досить спірним рішенням.

3. З переліку скасованих ліцензій можна зробити висновок, що, принаймні, найближчим часом ставка урядом буде робитися не на розвиток машинобудування і важкої промисловості, а швидше на розвиток сільського господарства і пов'язаного з ним харчопрому. У цій сфері скасовано понад 20 різних дозволів, спрощено укладення договору оренди землі і помітно збільшено його мінімальний термін. Залишається сподіватися, що всі наслідки такої вибухової лібералізації добре прораховані і безпека харчових продуктів не постраждає.

4. Серед інших пріоритетних галузей варто звернути увагу на суттєве полегшення роботи фармакологічних та медичних лабораторій в Україні: скасовано ліцензії на лабораторну генну інженерію ("у замкненій системі"), на імпорт фарм-інгредієнтів, забір та зберігання донорської крові.