ua en ru

Через рік ринок ЖКП обсягом 14 млрд грн може опинитися в приватних руках

Через рік ринок ЖКП обсягом 14 млрд грн може опинитися в приватних руках Закон про ОСББ тільки погіршить ситуацію на ринку комунальних послуг та утримання багатоквартирних будинків
Максим Гольдарб
Максим Гольдарб
руководитель ОО "Публичный аудит"
Новий закон про ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку), який вступив у дію з 1 липня 2015 року, передбачає занадто складний порядок самоорганізації мешканців будинку, а також можливу передачу в приватні руки ринку житлово-комунальних послуг (ЖКП) обсягом, щонайменше, 14 млрд грн на рік.

Новий закон про ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку), який вступив у дію з 1 липня 2015 року, передбачає занадто складний порядок самоорганізації мешканців будинку, а також можливу передачу в приватні руки ринку житлово-комунальних послуг (ЖКП) обсягом, щонайменше, 14 млрд грн на рік.

Найбільший інтерес викликає п. 5 ст. 13 закону, за яким місцеві ради передадуть комерційним структурам ринок ЖКП, якщо до 1 липня 2017 року мешканці самостійно не зорганізуються в ОСББ. Причому, отримання згоди співвласників багатоквартирних будинків для таких угод абсолютно не передбачено. У той же час, навіть за мінімальними оцінками цей ринок сягає 14 млрд грн на рік.

При нинішніх темпах створення ОСББ, коли за місяць реєструється 33 об'єднання, а за 2015 рік їх має бути понад 58 тис., Україні знадобиться майже 150 років для повного переходу від комунальних та приватних ЖЕКів до ОСББ. Головне в законі, що порядок реєстрації об'єднань законодавці абсолютно не спростили.

Тобто, ініціативні мешканці мають на добровільних началах, ще й вкладаючи власні кошти, ув'язуватися в бюрократичну тяганину, на яку буде витрачено 3-9 тис. грн із власної кишені та 20-30 днів особистого часу, щоби дотриматися всіх передбачених законом процедур.

Так, ініціатор проведення зборів повинен буде реалізувати запропонований порядок за свої власні кошти та у свій вільний час. Адже до проведення зборів та створення ОСББ, у будинку відсутні будь-які спільні грошові фонди та штатні посади.

На думку законодавців, ініціативній групі мешканців, яка бажає провести загальні збори в своєму будинку, недостатньо розмістити в загальнодоступному місці оголошення про збори. Потрібно у письмовій формі під розписку кожному співвласникові вручити відповідне повідомлення або ж надіслати поштою рекомендованим листом.

Прийняття основних рішень співвласниками багатоквартирних будинків потребує 75% голосів. Якщо їх не наберуть, ініціативна група за власний рахунок та у свій вільний час буде змушена здійснювати письмове опитування. До слова, навіть при обранні Президента законодавство вимагає значно менший відсоток голосів.

Із дуже важливих змін - тепер закон покладає на мешканців обов'язок забезпечувати технічне обслуговування будинків та проводити їх поточний і капітальний ремонт. Це вперше, коли держава переклала обов'язки щодо проведення ремонту та обслуговування будинків на власників та співвласників квартир.

Не забули законодавці передбачити й відповідальність за невиконання цих вимог, що відображено в ст. 8 закону. Для розуміння ситуації: мешканці можуть отримати в управління будинок, збудований ще в середині минулого століття. І, незважаючи на його стан, обсяги робіт, що необхідні для його поновлення та реєстрації, відповідальність за пошкодження та руйнування будинку нестимуть саме співвласники - закон не має жодної норми, яка б передбачала участь держави у фінансуванні ремонтних робіт житлового фонду.

З огляду на вищевказані проблеми, наші спеціалісти запропонували запровадити спрощену безкоштовну процедуру реєстрації ОСББ за принципом єдиного вікна. Причому, така реєстрація має відбуватися протягом 10 днів із моменту подання відповідної заяви.

Ми вважаємо, що треба скасувати норму, яка фактично нав'язує мешканцям управителів з боку виконавчих органів місцевих рад. Також ми пропонуємо передбачити участь держави у фінансуванні відновлення та реставрації будинків.