ua en ru

Журналіст: У гонитві за грантовими грошима лобісти можуть зашкодити економіці

У гонитві за грантовими грошима лобісти можуть не тільки завдати шкоди економіці і бюджету країни, але і дискредитувати євроінтеграційний курс, під прикриттям якого просуваються лобістські законопроекти. Про це заявив журналіст Антон Чижов у статті "Як відпрацьовуються гранти" на "Апострофі".

Зокрема, за словами автора матеріалу, розгляд 7 жовтня в комітеті ВР з питань охорони здоров'я та підтримка законопроекту №2820 перетворилося в "цькування" тих, хто звернув увагу на численні помилки документа і його лобістський характер.

"Поспіх, з яким лобісти законопроекту його просувають, викликає підозри у експертів, а також обурення профільних міністерств, народних депутатів і бізнесу. Одним з розробників законопроекту № 2820 є Андрій Скіпальський, керівник громадської організації "Життя", яка отримала від благодійного фонду Майкла Блумберга 325 тис. дол. грантових грошей для прийняття відповідного законодавства до травня 2016 року", - наголошує журналіст.

У статті також зазначається, що законопроект № 2820 отримав негативну оцінку Головного науково-експертного управління, а пропозиції, що містяться в проекті, негативно оцінені також антикорупційним комітетом ВР, Мін'юстом, Мінфіном, Держпідприємництвом.

"Вільно або мимоволі в законопроект з якихось причин не включені також положення, згідно з якими повинна бути створена система недопущення нелегальної торгівлі тютюновими виробами та боротьби з нею. Не відображається комплекс заходів щодо зменшення шкоди від куріння", - пояснив виконавчий директор Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Сергій Кіщенко.

За його словами, документ № 2820 врахував лише ряд положень Директиви 2014/40/ЄС. Наприклад, європейський документ передбачав контроль над виконанням положення про невикористання смакових добавок, а з тексту законопроекту цей механізм був вилучений. Крім того, як зазначив експерт, законопроект унеможливлює розміщення спеціальних захисних елементів на пачці, які дозволяють відрізнити справжні сигарети від підробки.

"Навіть дуже благородний намір може бути просто дискредитований недбалим виконанням продиктованим бажанням закінчити до травня наступного року донорський проект", - зазначає Кіщенко.