ua en ru

Запущено найзахищеніший у світі месенджер

Запущено найзахищеніший у світі месенджер Фото (Engadget): анонімний месенджер

Авторами комунікаційного додатку виступили творці анонімної мережі Tor

Творці анонімної мережі Tor представили бета-версію власного месенджера, який повністю захищений від будь-якого "прослуховування". Про запуск нового додатка Tor Messenger повідомили у блозі компанії-розробника.

Новий додаток забезпечує абсолютну анонімність обом співрозмовникам за рахунок тієї ж технології, за якою працює і сама мережа Tor.

На розробку програми пішов рік. Сам месенджер засновано на клієнті Instantbird, але весь інтернет-трафік буде проходити через ланцюжок проміжних серверів (Tor). При цьому інформація про адресу хоча б одного з вузлів не зберігається. Таким чином, ніхто не зможе дізнатися, звідки було відправлено повідомлення. Програма доступна для скачування на Linux, Windows і OS X.

За словами розробника Tor Messenger Сухбіра Сінгха, додаток має зробити Tor більш доступним і зайняти нішу захищеного месенджера, якого наразі не існує. "Це не просто Tor. Це Tor і OTR (off-the-record, протокол шифрування повідомлень для мереж обміну миттєвих повідомлень, - ред.). Tor дає анонімність. А OTR зашифровує і забезпечує конфіденційність даних", - пояснив він The Verge.

Сінгх додав, що програма поки вийшла в бета-версії, тому не варто розраховувати на 100% анонімність. Очікується, що на даному етапі команда проекту буде отримувати відгуки та побажання від користувачів для поліпшення продукту.

Найближчим конкурентом Tor Messenger можна назвати додаток FireChat. Він дозволяє спілкуватися анонімно і здатен працювати без Інтернету за рахунок технології mesh networking, яка забезпечує комунікацію безпосередньо між мобільними пристроями. За рахунок цього він набув популярності для організацій акцій протесту по всьому світу: наприклад, активно використовувався протестувальниками в Гонконзі у вересні 2014 року. Шифруванням даних також займаються месенджери WhatsApp і Telegram, створений співзасновником "ВКонтакте" Павлом Дуровим.

Як повідомлялося напередодні, соцмережа "ВКонтакте" розробляє власний месенджер.

Tor (скорочення від The ​​Onion Router) - система, що забезпечує анонімність в Інтернеті завдяки тому, що підключення до будь-якого ресурсу йде через ланцюжок проміжних комп'ютерів, котрі належать користувачам мережі. Таким чином, ускладнюється можливість визначити IP-адресу і місце розташування людини, яка спочатку відправила повідомлення. Інформація в цій мережі шифрується, тому її складно перехопити.

За даними експертів, Tor Messenger може бути корисний бізнесменам, які хочуть убезпечити комерційну таємницю, або іншим користувачам, охочим залишитися в Мережі непоміченими.

Як повідомлялося, месенджер Viber переніс до Росії сервери з персональними даними громадян РФ.

Нагадаємо, українець Дмитро Чорний створив багаторівневу технологію захисту переданих в Інтернеті даних.