ua en ru

Закон про НАБУ може блокувати розслідування по Євромайдану

Закон про НАБУ може блокувати розслідування по Євромайдану Фото: ВРУ

Даний закон може на два роки призупинити розслідування

Закон про Національне антикорупційне бюро може на два роки блокувати розслідування проти чиновників, причетних до злочинів проти Євромайдану. Про це в ефірі hromadske.tv повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

"Маємо жахливу ситуацію, коли розслідування по всім чиновникам, як колишнім, так і нинішнім, тобто у всіх процесах, які знаходилися в Генеральній прокуратурі зупинені легким рухом руки законодавців, які написали, що фактично з 20-го листопада повноваження цих справ припиняються. І справи повинні передаватися в Національне антикорупційне бюро ", - йдеться в повідомленні.

Горбатюк заявив, що можливо в парламенті навмисно приймають такі норми.

"Знову ж (...) прийнявши такі зміни, створили ситуацію, коли НАБУ ще не може їх прийняти знову ж, а ми вже не можемо їх розслідувати, бо слідство зупинено. Це не підстава для закриття, але це великий удар по самому розслідуванню: тобто припиняється процес збору доказів, припиняється процес різних процесуальних заходів, тих самих запобіжних заходів стосовно підозрюваних, які є тут, на території України. Тобто слідчі позбавлені можливості проводити слідчі дії. І взагалі виписку в такій спосіб законодавчих норм передбачає фактичну передачу тільки з головного слідчого управління більше 400 виробництв, які становлять більше 10 тисяч томів ", - розповів Горбатюк.

Нагадаємо, в антикорупційному бюро заявляли, що на розслідування справ проти чиновників у справі Євромайдану піде два роки.

Також, Верховна Рада України обмежила повноваження Служби безпеки України (СБУ) щодо розслідування кримінальних виробництв у сфері національної безпеки.