ua en ru

Затримання Гужви: подробиці

Затримання Гужви: подробиці Фото: Ігор Гужва (УНІАН)

Затримання Гужви сталося вчора ввечері

Затримання Ігоря Гужви, головного редактора порталу "Страна.юа" відбулося вчора ввечері 22 червня. Подробиці - в матеріалі РБК-Україна.

В редакції Страна.юа пройшли обшуки

В редакції інформаційного ресурсу "Страна.юа" вчора, 22 червня, пройшли обшуки. Про це у Facebook повідомив головний редактор видання Ігор Гужва.

"У нас у редакції обшук по сфальсифікованій справі. Подробиці пізніше", - повідомив Гужва.

У нас в редакції обшук по сфальсифікованій справі. Подробиці пізніше.

Опубліковано ігорем гужвою 22 червня 2017 р.

Заступник головного редактора Світлана Крюкова додала, що обшуки проводять співробітники СБУ.

"В редакції "Страна.юа" обшук. Наш ньюс-рум в одну кімнату окупували співробітники СБУ. Близько 15-20 чоловік. Будівля бізнес-центру закрито на вході. Усередині три співробітника редакції і кролик, в тому числі, головний редактор Ігор Гужва. Причина - поки не ясно", - додала Крюкова.

Затримання Гужви: главреда Страни.юа підозрюють у вимаганні

Ігоря Гужву затримали за вимагання грошей за зняття публікації про одному з українських політиків. Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Доврался, нарешті, до правди. За матеріалами ДФС (Державної фіскальної служби - ред.) і прокуратури р. Києва затримано І. Гужву, який вимагав та отримав 10 тисяч доларів за нерозміщення компрометуючих матеріалів на діючого політика", - написав Луценко.

Добрехався, нарешті, до правди. За матеріалами ДФС і прокуратури м. Києва затримано поліцією І. Гужву, який вимагав і ...

Опубліковано Юрієм Луценком 22 червня 2017 р.

Генпрокурор додав, що у слідства є всі відео та аудіо докази зазначеного злочину Гужви.

Гужва прокоментував своє затримання

Головний редактор порталу "Страна.юа" Ігор Гужва заявив, що справа проти нього є сфабрикованими.

"Близько місяця тому на мене вийшли люди від нардепа від Радикальної партії Лінько і запропонували 20 тисяч доларів за зняття тексту про конфлікт людей Лінько і Ківи. Пропонували наполегливо, але я відмовився. З тих пір контактів з приводу Лінько не було", - написав Гужва з аккаунта екс-міністра Юстиції Олени Лукаш.

Він заявив, що поліція силою відібрала в нього телефон, і не відреагувала на його вимоги не проводити слідчих дій до приходу адвокатів.

"Що вони знайшли під час обшуку, звідки взялося те, що вони знайшли - мені сказати важко. Я не мав можливості стежити за їхніми діями", - написав Гужва і додав, що справу проти нього завели щоб закрити видання.

Справа Гужви: затриманому главреду Страна.юа готують повідомлення про підозру

Генеральна прокуратура України (ГПУ) готує головному редакторові видання "Страна.юа" Ігорю Гужві повідомлення про підозру та клопотання про обрання запобіжного заходу.

"В даний час готується повідомлення про підозру затриманим особам і клопотання про обрання їм запобіжного заходу", - повідомила прес-служба ГПУ.

Повідомляється, що Гужва, діючи у змові з особою, яка представлялася його особистим помічником, вимагав у народного депутата України 20 тис. доларів за нерозголошення у ЗМІ інформації про його особисте життя і політичної діяльності.

Сьогодні вночі Гужву відвезли у приміщення Головного управління міністерства внутрішніх справ України в Києві.

"Судячи з того, що на місці обшуку Гужві підозра не було вручено, цілком імовірно, що його спробують вручити в стінах главку. Адвокати головного редактора також поїхали на Володимирську, 15, де розташований главк МВС", - повідомили в "Країні.юа".

Заступник Гужви Світлана Крюкова у своєму Facebook повідомила, що, за інформацією видання, також планується обшук у Гужви будинку. "За нашою інформацією, планується обшук у нього вдома", - написала вона.

Слідство у справі Гужви тривало три місяці, - Троян

Заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян заявив, що поліція отримала заяву про вимагання хабара з боку Ігоря Гужви в березні 2017 року, після чого проводила слідчі дії протягом трьох місяців.

"Завдяки тому, що народний депутат до нас звернувся ще 21 березня, за три місяці були проведені слідчі та негласні слідчі дії і ця справа, я думаю, дійде до логічного кінця", - заявив Троян.

В Національній спілці журналістів України (НСЖУ) повідомили, що поліція повинна якомога швидше надати переконливі докази висунутих Гужві звинувачень.

"Обшук редакції ЗМІ і затримання головного редактора - надзвичайна ситуація! Особливо враховуючи, що "Страна.юа" має високі рейтинги і дозволяє собі системно критикувати чиновників. Тому силовики повинні якомога швидше надати переконливі докази на підтвердження серйозність висунутих обвинувачень", - написав у Facebook голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Він додав, що редакційна політика очолюваного Гужвою видання, "безумовно, викликає багато питань", але вони повинні обговорюватися самими журналістами, експертами, суспільством і тільки в разі порушення закону - державою.

Захист має намір оскаржити затримання Гужви

Затримання Ігоря Гужви пройшло з порушеннями і буде оскаржено його адвокатами. Про це сьогодні представник захисту головного редактора "Страни.юа" Андрій Смирнов.

"Це є відвертим тиском на засіб масової інформації. Сама справа, з точки зору того, як проходили процесуальні дії, і з точки зору його продовження не має перспективи. Думаю, що це закінчиться дуже скоро. Ми будемо оскаржувати всі процесуальні порушення, які були сьогодні вночі. Разом з тим, ми готові до розгляду клопотання, яке буде внесено до суду щодо обрання запобіжного заходу. Думаю, що правова позиція повністю на боці пана Гужви - жодних вмотивованих законом підстав для обрання йому запобіжного заходу не існує "- заявив адвокат.

Смирнов також повідомив, що станом на 10:45 п'ятниці повідомлення про підозру Гужві так і вручено не було. Також не було складено і протокол про затримання.

Гужву відправили в ізолятор тимчасового утримання

Ігоря Гужву відправили в ізолятор тимчасового утримання. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила Олена Лукаш.

altФото: Ігор Гужва в ізоляторі (Facebook Олени Лукаш)

"(Ігор Гужва, - ред.) Тільки що відправлений в ІТУ на Косогорний", - повідомила Лукаш на своїй сторінці в соцмережі.

Прокуратура вимагатиме арешту Гужви

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що прокуратура в суді вимагатиме для головного редактора видання "Страна.юа" Ігоря Гужви запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави.

"Думаю, що прокуратура буде наполягати на арешті з можливістю внесення застави. Застава визначить слідство. Я не визначаю ні запобіжного заходу, ні застави, тільки законність дії", - сказав Луценко.

Він додав, що Гужву підозрюють також в ухиленні від сплати майже 18 млн гривень податків, відповідне справа слухається в Шевченківському райсуді Києва.

За словами Луценка, справа про вимагання, за яким напередодні затримали Гужву, не є єдиним проти нього, так як в 2016 році Державна фіскальна служба почала розслідування за фактом несплати Гужвою 17,7 млн ​​гривень податків.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, в свою чергу, висловила стурбованість з приводу ситуації з затриманням Гужви і закликала правоохоронців не втручатися в роботу ресурсу.

Справа Гужви: прокуратура опублікувала оперативне відео

Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці в Facebook опублікування ряд оперативних відео по справі про вимагання Ігорем Гужвою грошей за зняття публікацій з сайту "Страна.юа".

Перші відео, які вже легалізували слідчі по справі вимагання хабара І.Гужвою

Опубліковано Ларисою Сарган 23 червня 2017 р.

"Це те джерело, яке пізніше виступить в якості посередника, отримає гроші, мічені гроші, після того візьме їх в сумку, в якій є радіомаяк, по ходу пропаде зображення, очевидно, і з'явиться звук. Він постукає в кабінет пана Гужви, занесе кошти , він покладе їх в свій портфель і дочекається приходу оперативних працівників силових органів, мічені гроші знайдуть в його портфелі. Це ви побачили епізод домовленості з посередником, наступний епізод - отримання суми вимагання посередником, наступний епізод - занесення отримано ого посередником до свого шефа і далі фіксація силовиками саме цих купюр саме в тому місці, саме в тому портфелі. Коли будете дивитися, зверніть увагу на вираз обличчя вимагача під час того, коли зайшли силовики. Дуже красномовне ", - прокоментував відео генпрокурор.