ua en ru

З Ємену евакуюють іноземних дипломатів і співробітників ООН

З Ємену евакуюють іноземних дипломатів і співробітників ООН

Саудівська Аравія в суботу, 28 березня, вивезла з портового міста Адена в південному Ємені 86 іноземних дипломатів. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Серед евакуйованих були представники Саудівської Аравії й інших арабських і деяких західних країн. Їх вивезли на двох військових кораблях в Джідду. Ситуація в Адені стає все більш напруженою через протистояння урядових військ і повстанців-шиїтів - хуситів.

У той же час ООН почала евакуацію свого персоналу зі столиці Ємену - Сані, повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерело. За даними агентства, більше 100 чоловік були доставлені в аеропорт - їх вивезуть в кілька країн, включаючи Йорданію.

У суботу, 27 березня, в Шарм-ель-Шейху розпочався саміт Ліги арабських держав. Його центральною темою стала ситуація в Ємені. Саудівська Аравія наполягає на продовженні військової операції в Ємені, поки ситуація там не стабілізується.

У ніч на суботу Саудівська Аравія та її союзники продовжували наносити удари по позиціях хуситов, в тому числі за Сані, де вибухи не припинялися до 4.00 ранку за місцевим часом. За словами очевидців, це були самі масивні бомбардування з початку операції. Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch повідомляє про 34 загиблих при бомбардуваннях в Сані. Одинадцять тел вже упізнані, серед убитих - дві жінки і дві дитини.

Саудівська Аравія, підтримувана низкою арабських країн, а також США, почала в четвер, 26 березня, повітряну військову операцію в Ємені проти збройних формувань повстанців-шиїтів. Армія завдає ударів з повітря по позиціях бойовиків з руху хуті, відомого ще як "Ансар Аллах". В операції, за даними представників Ер-Ріяда, використовуються близько 100 військових літаків. Наземні дії також не виключаються, для чого мобілізовано 150 тисяч солдатів.

Нагадаємо, 25 березня Президент Ємену Абд Раббо Мансур Хаді втік з країни, побоюючись шиїтських повстанців.