ua en ru

WSJ: США вимагає від Туреччини посилення військ на кордоні з Сирією

WSJ: США вимагає від Туреччини посилення військ на кордоні з Сирією Фото: президент США Барак Обама

За оцінками Пентагону, для того, щоб закрити кордон може знадобитися більше 30 тисяч військовослужбовців

Адміністрація президента США Барака Обами наполягає на тому, щоб Туреччина направила додаткові війська для захисту ділянки турецько-сирійського кордону, через який переміщуються бойовики "Ісламської держави" (ІДІЛ). Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

За оцінками представників Пентагону, для того, щоб закрити кордон може знадобитися більше 30 тисяч військовослужбовців.

При цьому, підкреслює видання, як відреагує на цю пропозицію Туреччина, не ясно. Співрозмовники WSJ в турецькому керівництві підтвердили, що посилення прикордонного контролю необхідно, однак оцінки Пентагону по чисельності додаткових військ завищені.

За словами американських чиновників, зміцнення турецько-сирійського кордону, в тому числі розгортання артилерії, стало б найбільш дієвим способом припинення транзиту бойовиків ІДІЛ в Європу.

Як відзначає WSJ, влада США і Туреччини досягли принципової угоди щодо зміцнення кордону в липні цього року, але складання докладного плану забарилися розбіжності і між країнами.

"Кордон повинен бути закритий. Це міжнародна загроза, вона виходить з Сирії, і поширюється через територію Туреччини", - заявив високопоставлений чиновник в адміністрації Обами.

Турецькі офіційні особи кажуть, що вони готові прийняти необхідні заходи, за умови, що США також приймуть заходи.

"Туреччина сповнена рішучості очистити від ІДІЛ 98 кілометрів кордону між Килисом і Джераблусом. Але ми не потребуємо попередження радах від кого-небудь, у тому числі від наших американських партнерів", - зазначив високопоставлений турецький чиновник у розмові з WSJ.

За словами співрозмовників видання, розбіжності у Вашингтона і Анкари виникають через послідовності виконання зобов'язань сторін. У США вважають за необхідне, щоб Туреччина збільшила чисельність військ на кордоні, а потім вже збираються підтримати повстанців на прикордонних територіях. У Туреччині ж вважають, що спочатку США повинні надати допомогу з повітря повстанцям.

Нагадаємо, президент США Барак Обама заявив, що Туреччина має право захищати свою територію і повітряний простір.