ua en ru

Вибухи на військових складах Чернігівській області: онлайн-трансляція

Вибухи на військових складах Чернігівській області: онлайн-трансляція Фото: вибухи на військових складах Чернігівської області (РБК-Україна)

З місця вибухів було евакуйовано близько 10 тис. осіб

Вибухи в Ічні на військових складах в Чернігівській області розпочалися у ніч на вівторок, 9 жовтня. На складах знаходилося 69,5 тисяч тонн боєприпасів. У зв'язку з ЧП жителів Ічні та 30 прилеглих селищ евакуювали. На даний момент осередки займання пожежі на арсеналі локалізовані.

Можливою причиною події в СБУ називають диверсію. Міністр оборони Степан Полторак вважає, що вибухи на арсеналі були спланованою атакою на сховище.

Всі подробиці, прямі включення з місця подій, фото і відео - в матеріалі РБК-Україна.

Міністр оборони України Степан Полторак звітує щодо ситуації на 6-му військовому арсеналі.

Міністр оборони України Степан Полторак на засіданні Кабінету Міністрів України звітує щодо ситуації на 6-му військовому арсеналі.

Опубліковано Міністерство оборони України Середа, 10 жовтня 2018 р.

23:55 Пожежа на території 6 арсеналу ЗСУ ліквідована. Станом на 21:00 залишаються лише одиничні вибухи на двох тліючих майданчиках з періодичністю 1-2 вибухи на годину.

17:30 Поліція в Ічні отримала понад 70 звернень від громадян з приводу пошкоджених будівель. В основному це дачні домоволодіння. Найбільше від вибухів постраждало село Августівка. Також зафіксовані пошкодження в селі Дзюбівка в Ічнянському районі.

16:28 До 15 грудня рятувальники будуть очищати територію (близько 79 тисяч га) біля складів в Ічні.

15:47 Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що після опитування військових версія про службову недбалість в Ічні відпала. За його словами, найбільш вірогідною версією залишається диверсія.

14:10 Як з'ясувалося, незадовго до вибухів начальника 6 арсеналу в Ічні звільнили за непідготовленість до диверсій. Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко під час брифінгу в середу.

13:52 У комітеті Верховної Ради з нацбезпеки оцінили ймовірний збиток від вибухів в Ічні в 400 мільйонів доларів. За попередньою оцінкою, пожежею знищено близько 40 тисяч тонн боєприпасів.

13:20 Сапери розміновують населені пункти Августівка і Дружба, розташовані навколо арсеналу під Ічнею. Вхід на територію селищ обмежен військовими. Місцеві жителі зможуть потрапити до своїх домівок після розмінування при наявності паспорта з пропискою.

13:00 Кабмін виділив 100 млн гривень на ліквідацію наслідків вибухів у Чернігівській області. Прем'єр Володимир Гройсман затвердив план організації робіт з розмінування території.

12:39 Вогнища загоряння пожежі на арсеналі біля Ічні локалізовані. Підрозділи ЗСУ провели аеророзвідку осередків тління на арсеналі, які залишилися.

12:30 До гасіння пожежі залучено 5 танків і авіацію. Вночі був зафіксований потужний вибух, повідомив Полторак.

За даними Міноборони, на момент вибуху на арсеналі знаходилося 69,5 тисяч тонн боєприпасів. Площа території - 680 гектарів. На ній знаходилося 112 сховищ, із них 40% - відкриті майданчики.

Станом на 2014 рік, на території арсеналу знаходилося 125 тисяч тонн боєприпасів. За останні роки передислоковано 56 тисяч тонн боєприпасів.

12:15 Полторак на засіданні Кабміну звітує по ситуації на 6 арсеналі.

11:53 Міністр оборони України Степан Полторак вважає, що вчорашні вибухи на арсеналі були атакою на сховище. На його думку, ймовірно, була закладка боєприпасу для підриву сховищ.

11:39 Рятувальники почали обстеження і розмінування 16 км території після вибухів на арсеналі біля Ічні.

11:16 Зараз на складі фіксуються вибухи з періодичністю 1 на 10 хвилин, повідомляє спікер Міноборони Олексій Чернобай з місця подій. Заплановано прибуття додаткового підкріплення: ще трьох пожежних танків на територію арсеналу.

За наказом начальника Генштабу Віктора Муженко, посилено охорону складів і арсеналів по всій території України.

10:45 У поліції заперечують інформацію про мародерство під Ічнею. За словами заступника голови Нацполіціі В'ячеслава Аброськіна, із 6 отриманих таких повідомлень поки жодне не отримало підтвердження.

09:59 Із Ічні та 30 прилеглих населених пунктів евакуювали понад 12,5 тис.осіб. Для прийому евакуйованих підготовлено 18 пунктів в приміщеннях шкіл, будинків культури та інших установах області. Інформації щодо загиблих та постраждалих не надходило.

Ічня. Як минула ніч.

Опубліковано РБК-Украина Вівторок, 9 жовтня 2018 р.

09:00 Станом на ранок середи Ічня приходить до тями після вибухів. Люди поступово повертаються до міста, повідомляють кореспонденти РБК-Україна з місця подій.

Місцеві жителі скаржаться на поліцію. За їхніми словами, жоден під'їзд до військової частини не перекрито, поліція патрулює тільки Ічню.

"По Ічні їздять по 300 чоловік, де вони не потрібні. За ніч 3 рази вривалися у двір", - розповіли місцеві жителі РБК-Україна.

21:00 Як повідомляють в Генштабі, станом на 19:00 локалізовано 35% пожежі. Зараз відбувається приблизно 1 вибух в 4-5 хвилин. Локалізацією і ліквідацією наслідків вибухів займаються 230 військовослужбовців, також залучено 43 одиниці техніки. Військовослужбовці строкової служби до ліквідації не притягувалися, вони евакуйовані з місця події.

20:10 Спікер Міноборони Олександр Чернобай в коментарі РБК-Україна заявив про те, що після 18.00 вибухи в Ічні знову почастішали, а потім знизилися. За його словами, чутно, як вибухають боєприпаси невеликого калібру, а також стрілецьку зброю.

"Буває один вибух на 30 секунд, але періодичність вибухів не постійна і змінюється", - повідомив Чорнобай.

Також він пояснив, що небо над місцем події червоне через вибухи стрілецької зброї, пожежі на території немає.

19:00 Петро Порошенко заявив про те, що чекає швидких результатів розслідування сьогоднішнього ПП в Ічні. За його словами, в СБУ не випадково вважають диверсію основною версією того, що сталося, адже склади знаходяться поблизу кордону з Росією. Також президент підкреслив, що всі винні повинні понести покарання.

18:05 Зараз на території арсеналу немає загоряння, спостерігається тільки задимлення, розповів прес-секретар Міністерства оборони України Олексій Чорнобай. На місці НП перебувають три пожежні танки та три інженерні машини розгородження.

18:05 Зараз на території арсеналу немає загоряння, спостерігається тільки задимлення, розповів прес-секретар Міністерства оборони України Олексій Чорнобай. На місці ЧП перебувають три пожежні танки та три інженерні машини розгородження.

17:44 На територію 6 арсеналу прибули ще 2 пожежних танки ГМП 54, ведеться повітряна розвідка. На даний момент задимлена лише третина території арсеналу, повідомляє Генштаб на своїй сторінці в Facebook.

16:39 За даними Міноборони України, в зоні ЧП фіксуються вибухи боєприпасів невеликих калібрів і до стрілецького озброєння.

16:00 Інтенсивність вибухів в Ічнянському районі зменшилася до 1 в хвилину, повідомляє Генштаб на своїй сторінці в Facebook. Для локалізації пожежі на 6 арсенал прибули дві бойові машини розмінування (БРМ).

15:41 У декількох кілометрах від складів постійно чути глухі вибухи, видніється хмара диму, розповідає кореспондент РБК-Україна Сергій Гришин з місця подій.

Ічня. Онлайн.

Опубліковано РБК-Украина Вівторок, 9 жовтня 2018 р.

15:30 Снаряд "Граду" потрапив у двір біля двоповерхового житлового будинку по вулиці Дрофаня в Ічні. Ніякого міліцейського оточення зараз немає, повідомляє кореспондент РБК-Україна Сергій Гришин з місця подій.

Ічня. "Град" потрапив у подвір'я

Опубліковано РБК-Украина Вівторок, 9 жовтня 2018 р.

Місцеві жителі розповідають, що співробітники ГСЧС приїжджали вранці і сказали що снаряд не вибухне.

15:18 Осередки пожежі в Чернігівській області локалізовані. Інтенсивність вибухів продовжує зменшуватися, лунають поодинокі вибухи. Про це РБК-Україна повідомив прес-секретар Міністерства оборони України Олексій Чорнобай.

На місці пожежі працюють пожежні танки ГПМ-54. Також над місцем ЧП проводиться аеророзвідка.

14:45 В Ічнянському районі без газопостачання 8 населених пунктів, без електропостачання - 3218 абонентів, повідомляє прес-служба МВС. У поліцію надійшло 37 повідомлень від громадян: чотири з них - про виникнення пожеж в будівлях на околицях Ічні.

14:22 Поліція збільшує кількість патрулів у зоні ЧП, щоб, зокрема, запобігти мародерству. Вони також взяли під контроль і саму спорожнілу Ічню.

Ічня онлайн

Опубліковано РБК-Украина Вівторок, 9 жовтня 2018 р.

14:00 Пожежі в Ічні передували чотири майже одночасних вибухи в різних місцях арсеналу, повідомили в Генштабі. На держкордоні посилені заходи безпеки.

13:33 Із Ічні повністю вивезли населення, повідомив заступник голови Чернігівської ОДА Сергій Сергієнко. Також через вибухи планують евакуювати жителів 14 сіл, де проживає від 17 до 20 тисяч людей.

ГСЧС проведе розмінування 16-км зони, де вибухнув арсенал боєприпасів.

13:15 Як розповідають військові, з керівництвом Генштабу зараз немає зв'язку, так як снаряд потрапив в пункт зв'язку.

12:50 Зараз проходить брифінг представника штабу з ліквідації наслідків вибухів в Ічні.

Брифінг представника штабу по ліквідації наслідків вибухів на військових складах в Ічні.

Опубліковано РБК-Украина Вівторок, 9 жовтня 2018 р.

У штабі не підтверджують інформацію про попадання снарядів в ж/д станцію і школу. Повідомляється, що значних руйнувань в Ічні немає. Військових на засіданні немає.

12:29 У зоні вибухів складів з боєприпасами відключено електро - і газопостачання, повідомили в Чернігівській ОДА. У прес-службі "Укртрансгазу" запевнили, що вибухи біля Ічні не вплинуть на транзит газу по території України.

12:13 Для локалізації і гасіння пожежі на 6 арсеналі залучили 2 пожежних танк ГПМ-54, ще 3 танка найближчим часом будуть доставлені на місце події.

Для посилення заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, на територію 6-го Арсеналу доставлено пожежний танк ГПМ-54

Станом на 10.30, для локалізації та гасіння пожежі на 6-му Арсеналі прибув пожежний танк ГПМ-54 зі складу 169-го навчального центру Сухопутних військ Збройних Сил України. Інтенсивність вибухів продовжує зменшуватись, спостерігається задимленість, лунають вибухи боєприпасів до стрілецького озброєння. До локалізації надзвичайної ситуації на 6-му Арсеналі залучено вже 2 пожежні танки ГПМ-54, ще 3 танки заплановано та найближчим часом будуть доставлені та посилять заходи з локалізації.

Опубліковано Міністерство оборони України Вівторок, 9 жовтня 2018 р.

Інтенсивність вибухів продовжує зменшуватися, у зоні ЧП - сильна задимленність, повідомляють в Міноборони України.

11:50 За останніми даними у зв'язку з вибухами з Чернігівської області вивезли 12,3 тис. осіб. З районної лікарні евакуювали 163 пацієнтів: частина з них перевели в інші лікарні, інших виписали додому. На місці події працює 6 бригад екстреної медичної допомоги.

Поліція патрулює населені пункти, об'єкти критичної інфраструктури взяті під охорону.

11:16 На даний момент пожежею охоплено 5 сховищ військового арсеналу у Чернігівській області, повідомив заступник начальника Генштабу Родіон Тимошенко. Тривають заходи по локалізації та ліквідації пожежі. За останній час з арсеналу було вивезено 50% боєприпасів великого калібру.

В цілях безпеки введена заборона на використання повітряного простору в радіусі 30 кілометрів, припинено рух залізничного та автомобільного транспорту.

10:57 В СБУ назвали можливою причиною вибухів в Чернігівській області диверсію. Правоохоронці перевіряють кілька версій.

10:50 Тим часом, під Ічнею (в селі Парафіївка) пройшло засідання оперативного штабу за участю прем'єра Володимира Гройсмана. У Парафіївці розгорнуто евакуаційний пункт. Гройсман на своїй сторінці в Facebook пообіцяв відновити все, що буде зруйновано.

10:36 Як розповів РБК-Україна місцевий житель Сергій, людей евакуювали в школу в селі Іржавець, магазини закриті. Місцеві жителі вважають, що причина вибухів - диверсія.

Ічня. Вибухи на військових складах.

Опубліковано РБК-Украина Вівторок, 9 жовтня 2018 р.

"Перед цим приїжджали невідомі люди в балаклаві", - повідомив Сергій.

10:25 Інтенсивність вибухів в Чернігівській області знизилася. Про це РБК-Україна повідомив прес-секретар Міністерства оборони України Олексій Чорнобай. За його словами, якщо станом на 07:00 ранку інтенсивність була 2-3 вибуху в секунду, то зараз між ними вже декілька секунд, а буває і раз в 10 секунд.

10:05 У Чернігівську область направлені додаткові сили поліції (зокрема, Києва та області) для забезпечення безпеки та допомоги в евакуації людей. На місці розгорнуто міжвідомчий штаб. Із зони можливого ураження організована евакуація населення.

09:43 На даний момент на території арсеналу біля смт Дружба спостерігається пожежа і вибухи з різною інтенсивністю. Орієнтовно на складах знаходиться 88 тис. тонн боєприпасів.

Вибухи на військових складах Чернігівській області: онлайн-трансляція

09:20 За фактом вибухів на складі військовою прокуратурою відкрито кримінальне провадження по ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України ("недбале ставлення до служби"). Санкція статті передбачає позбавлення волі від 5 до 7 років.

09:00 З Ічнянської лікарні у безпечне місце евакуюють важких хворих та інвалідів у Парафеевку. У лікарні з поганим самопочуттям із-за диму вже звернулися 63 людини з Ічні. Станом на 08:00 загиблих немає. Звернень від постраждалих поки не зафіксовано, повідомили у Чернігівській ОДА.

08:27 Президент України Петро Порошенко викликав силовиків для доповіді із-за вибухів в Чернігівській області.

Вибухи на військових складах Чернігівській області: онлайн-трансляція

08:00 Ліквідація наслідків НС:

Підняті по тривозі і спрямовані на місце події були підрозділу Нацгвардії, Нацполиции і ДСНС. На даний момент там розгорнули штаб з ліквідації наслідків. Як повідомили в ДСНС, все на місці працюють 220 чоловік особового складу служби та 60 одиниць техніки ДСНС, в тому числі 21 піротехнічний розрахунок загальною чисельністю 105 осіб та 39 одиниць техніки. Крім того, підрозділи Нацполици були посилені нарядами з Києва та області – 150 осіб, а Нацгвардія отримала підкріплення в кількості 100 чоловік.

ДСНС. Ічня

#Ічня Оперативна ситуація станом на 7 ранку ДСНС України Національна поліція України Національна гвардія України

Опубліковано МВС України Понеділок, 8 жовтня 2018 р.

Як повідомив у коментарі РБК-Україна речник Міноборони Олександр Мотузяник, масштаб вибуху уточнюється, а на місці працює штаб на чолі з начальником Генштабу Віктор Муженко.

07:50 Із зони можливого ураження була проведена евакуація жителів, близько 10 тис. чоловік покинули небезпечну місцевість. Також повідомляється про те, що через годину після початку вибухів, в 4:22 було закрито повітряний простір над місцем НП в радіусі 22 км. Крім того, закрито також залізничне та автосполучення.

06:30 На місце події була відправлена оперативна група, яку очолив керівник Генштабу.

"Масштаб уточнюється. Оперативно повідомлено всі відповідні служби та органи місцевої влади. Здійснюється евакуація людей. Розгорнуто штаб з ліквідації надзвичайної події", - повідомили РБК-Україна в прес-службі.

06:00 Сьогодні вночі, приблизно о 3:30 на 6-му арсеналі в Чернігівській області почалися вибухи. Їх було чути за 50 км від місця події, а місцеві жителі повідомляли про спалахи і гучних вибухів з боку частини.