ua en ru

Висилка угорського консула із Закарпаття буде розцінена як акт недружності, - Сіярто

Висилка угорського консула із Закарпаття буде розцінена як акт недружності, - Сіярто Фото: Петер Сіярто (flickr.com/mfarussia)

МЗС Угорщини вважає ролик про видачу угорських паспортів зробленим на чиєсь замовлення

Висилку угорського консула із закарпатського Берегово Будапешт розцінить як акт недружності з боку України. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, коментуючи реакцію України на відео з видачею паспортів в Береговому, передає сайт угорського МЗС.

За його словами, висилка дипломатів Угорщини стане ризикованим кроком з боку Києва.

"Такий крок поставить відносини між двома країнами в інший вимір і не залишиться без відповіді, але Міністерство закордонних справ і торгівлі не отримувало офіційних повідомлень з цього приводу", - сказав Сіярто.

Також угорський міністр зазначив, що ролик був записаний прихованою камерою та використаний "в українській виборчій кампанії в спробі виграти голоси через антиугорські настрої". Сіярто вважає, що запис був зроблений та оприлюднений на чиєсь замовлення.

"Подвійне громадянство - це звичайна практика в ЄС, і, відповідно, українські заперечення вказують на те, що Київ несерйозно ставиться до європейської інтеграції та вступу в НАТО", - сказав міністр.

Реакцію України Сіярто пояснив "внутрішніми політичними міркуваннями і майбутніми виборами.

"Уряд не дозволить українській адміністрації ще більше погіршити становище закарпатських угорців і засуджує спроби залякати їх в максимально можливій мірі", - додав угорський міністр.

Нагадаємо, 19 вересня зранку ЗМІ з'явилось відео про те, як в угорському консульстві у Береговому на Закарпатті українцям видають угорські паспорти та просять не розповідати про це українській владі. Згодом глава МЗС України Павло Клімкін повідомив, що зустрінеться із цього приводу із главою МЗС Угорщини в Нью-Йорку, де вони обидва перебуватимуть на засіданні Генеральної асамблеї ООН.

Увечері Клімкін заявив, що Україна готова вислати консула Угорщини у звязку з міжнародним інцидентом, коли в мережі з'явилось відео церемонії вручення угорських паспортів громадянам України на Закарпатті.