ua en ru

Вирубка тополь – злочин перед пересічними киянами, - еколог

Екологи та представники громадських організацій виступають проти масової вирубки дерев у Києві, проведення якої анонсувала Київська міська держадміністрація (КМДА). Про це повідомляють у громадському русі "Рух за реформи".

Нагадаємо, посилаючись на електронне соціологічне дослідження, згідно з яким майже 70% опитаних киян виступили за знищення тополь, у КМДА заявили, що планують провести вирубку до осені тополь у столиці.

"Я можу зрозуміти пересічних киян, яким заважає тополиний пух - коментує ситуацію з вирубкою дерев одна з активних учасників руху "Рух за реформи" Наталія Єрмоленко. - Але ми не проводимо, наприклад, соціологічні опитування про те, де слід в місті побудувати нову теплоелектростанцію. Є питання, які необхідно віддавати на відкуп фахівцям. Ви знаєте, наприклад, що тополя в рік поглинає 53 кілограми сажі? Це більше, ніж будь-яке інше дерево в середній смузі. За один сезон тополя виділяє стільки ж кисню, скільки одній людині необхідно протягом року. Це унікальне дерево, яке очищає повітря Києва краще, ніж будь-яке інше насадження".

У громадській організації зазначили, що їх підтримують також екологи, які заявляють, що вирубка тополь - злочин перед пересічними киянами. "Він (Кличко - ред.) просто маніпулює соціологічними даними. Так, людям заважає пух і вони раді, що від нього можна позбутися. Але київська влада йде примітивним шляхом. По-перше, вона вирішує просто вирубати всі тополі, хоча можна замінити їх на інші види тополь, наприклад, на пірамідальну тополю, не дає пуху. А по-друге, на місце тополь влади вирішили посадити дерево-паразит акацію, яке навіть в ЄС заборонено садити в міській межі. Це божевілля", - ділиться своїми спостереженнями київський еколог Володимир Борейко.

Нагадаємо, ще 16 червня в КМДА була створена робоча група, яка розглядає питання по заміні спектру зелених насаджень в місті. Безпосередньо вирубкою тополь буде займатися "Київзеленбуд" і "Київавтодор".