ua en ru

При виході на пенсію ФОПи зможуть розраховувати лише на мінімальні виплати, - Лазебна

При виході на пенсію ФОПи зможуть розраховувати лише на мінімальні виплати, - Лазебна Фото: Марина Лазебна (Віталій Носач/РБК-Україна)

Міністр соціальної політики Марина Лазебная заявила, що при виході на пенсію ФОПи зможуть розраховувати лише на мінімальні виплати. За умови, що є стаж.

"Більшість ФОПів сплачують внески з мінімальної зарплати. Тому можуть розраховувати тільки на мінімальну пенсію. Знову ж таки, якщо є стаж. З одного боку, ніхто не хоче йти на низькі пенсії, з іншого - ФОПи платять мінімум, таким чином просто "купуючи" собі стаж", - підкреслила міністр.

Лазебна заявила, що для фізосіб-підприємців слід зробити накопичувальну систему обов'язковою. Однак сьогодні в депутатському законопроекті, з яким працює Мінсоцполітики, мова йде про те, що ФОПи братимуть участь в обов'язковому накопичувальному рівні добровільно.

"Можливо, потрібно було подивитися на досвід інших країн, коли для таких категорій солідарної системи немає, але є обов'язкова накопичувальна. Тому що ми розуміємо, що для ФОПів може бути занадто великим подвійне навантаження. З цими людьми потрібен діалог", - зазначила міністр.